Schyman är ingen revisor men hon vet hur man talar

KOLUMNISTER

Gudrun Schyman, nykter alkoholist, bötfälld för skatte­slarv, borttvingad partiledare för Vänstern, nu ledare för Feministiskt initiativ, har något vi andra saknar.

Mod.

Stryktålighet.

Vilja.

Och en längtan efter applåderna. Hon är politiker i hela sitt väsen, men också en underhållare som njuter av att stå på Möllevångs­torget och prata jämställdhet, ideologier, världspolitik, Carl Bildt och kärlek till barn.

Hon gör det så bra att pu­- ­b­liken - unga kvinnor, äldre kvinnor, män, pojkar - stannar, vilket sannerligen inte är självklart på torgmöten.

Schyman är den enda partiledaren som kan prata i 30 ­minuter utan att hämta andan.

- Jag hoppas att ni följer med oss i det stora femi­nistiska genombrottet! Det kommer att stå i historieböckerna. Och då ska vi minnas att det började här.

Hon är skamlös i sin populism och överväldigande i sin optimism. Pensions­systemet blir en smal sak att rätta till bara Fi kommer in i riksdagen. Att ställa om försvarsindustrin till civil produktion och att få slut på det militära våldet i världen, som är en förlängning av köns­maktsordningen, är ­något som Fi tänker ta itu med.

Partiet är betydligt större än vad vi tror. ­Enligt Schyman.

- Opinionsundersök­ning­arna hänger inte riktigt med. Vi är det fjärde största partiet.

Om Fi inte lyckas passera spärren till riksdagen denna gång så lyckas partiet nästa. Eller nästa.

På Gustav Adolfs torg pratar hon ännu längre och även denna gång i en enda utandning. Vilket möte i ordningen? Hon vet inte. Men hon räknar till 285 politiska h o m e p a r t y n det ­senaste året, varje med minst 25 deltagare.

Schyman är fräck som en bilförsäljare. Man kan nagel­fara hennes tvärsäkra på­ståenden och likt en revisor säga: Det där går nog inte, stämmer siffrorna, hur ska det här gå till?

Men Gudrun Schyman är ingen revisor. Hon är en folktalare, en rabulist.

Hon kommer in från sidan och vänder på invanda ­begrepp och tvingar oss att fundera, och protestera. Hon är rolig. Hon är glad. Hon äger star quality.

Framför allt har hon en ­politikers viktigaste egenskap, förmågan att ingjuta hopp. Optimismen spritter kring de unga kvinnor som samlas runt Fi:s ­ledare efter ­talet. De har växt. Och Gudrun Schyman hämtar ­änt­ligen ­andan.

Följ Peter Kadhammars resa på kartan

ARTIKELN HANDLAR OM