Annie Lööf var pinsam - sen hände någonting med henne

KOLUMNISTER

Något har hänt med Annie Lööf.

När jag promenerar med henne från valstugan på Sergels torg till näringsdepartementet på Mäster Samuelsgatan säger hon förstås att hon arbetar på som vanligt. Nej, hon har inte förändrats. Möjligen har allmänheten först nu fått upp ögonen för hennes ledarskap ...

Men något har hänt.

Jag går bredvid en remarkabel person. Hon är märkvärdig - i ordets positiva mening - oavsett vad man tycker om Centerpartiets politik.

Hon fyllde 31 i juli. Hon är näringsminister. Hon är partiledare. Hon är drivande i regeringsalliansen. Hon har dessutom tagit en akademisk examen, jur kand.

Man kan kalla Lööf karriärmonster och duktighets­minister.

Det var duktigheten och det som såg ut som ett svart hål där bakom som drog på henne den ena tunga salvan efter den andra. Bland annat från mig. Hon talade som om hon lärt en läxa utantill. Hennes konstiga prat om idolen Margaret Thatcher var pinsamt. Annie Lööf saknade ett eget språk med temperament och ord som levde.

- Saknade språk! säger hon när vi passerar Åhléns. Jag som hade högsta betyg i juridikstudierna!

Lööf har stått utanför Centerpartiets valstuga och mest låtit sig fotograferas av skolungdomar som kommit preparerade med frågor om betyg och kärnkraft. Innan dess debatterade hon med Miljöpartiets Åsa Romson. Lööf utstrålade självförtroende och glad stridslystnad.

Hon kan fortfarande ha drag av den präktigaste eleven i Värnamo. Men framför allt har hon blivit en rapp polemiker som drar skratt och applåder.

Starten för Annie Lööfs nya liv kan tidsbestämmas. Hon lyser upp när jag nämner valet till Europaparlamentet 25 maj.

- Centerpartiet gjorde sitt bästa EU-val på 19 år.

Efter några steg säger hon det igen:

- Bästa resultatet på 19 år!

Och efter ytterligare några steg:

- Det är på valdagen man prövas.

Annie Lööf är säker på sig själv men det är inte en säkerhet som kommer av intelligens eller väl inlärda läxor. Den kommer ur prövningar och av att ha lyckats där så många spådde fiasko.

Vi skakar hand framför ­departementets tunga port. Hon har en smal hand och långa fingrar och rosa nagellack.

Än en gång tänker jag på hennes ålder. Om 35 år kommer hon fortfarande att vara en makt­havare i Sverige.