Vi har en framtid utan att behöva återvända till häst och vagn

1 av 3 | Foto: Johan furusjö
KOLUMNISTER

Under några timmar förra månaden producerade dansk vindkraft 140 procent av landets elkonsumtion.

Det betyder att vårt grannland var oberoende av smutsiga energikällor som kol, olja och kärnkraft och dessutom kunde exportera ren elektricitet till Sverige, Norge och Tyskland.

Ja, det var den varma månaden juli. Ja, det blåste mycket. Ja, det var på natten.

Men ändå. Vem kunde föreställa sig att vindkraft, denna utskällda teknik förknippad med verklighetsfrånvända miljömuppar, skulle bli en högteknologisk faktor i energipolitiken.

■ ■ ■

Danmarks mål  är att 50 procent av elektriciteten ska komma från vind. Om bara fem år. För närvarande ligger produktionen på drygt 40 procent, berättar Jesper Nørskov Rasmussen på eldistributören Energinet.

Här är en nyhet till som du kanske har missat:

Förra året rapporterade den amerikanska investmentfirman AllianceBernstein om den dramatiska utvecklingen för solenergi. Grafiken som visar kostnadsförändringarna går nästan rakt ner: priset faller som en sten.

Det beror på att tekniken snabbt blir bättre. Förr var solenergi något som entusiaster och forskare sysslade med, oftast med stöd av skattepengar.

Nu är solenergi framtidens teknik och den är redan här. Allt vi tar för givet inom den globala energipolitiken kommer att vändas upp och ner inom något årtionde, skriver AllianceBernsteins analytiker.

Solenergi blir billigare och billigare, den smutsiga oljan dyrare och dyrare.

■ ■ ■

Det kommer att få några intressanta sidoeffekter. Auktoritära stater som Ryssland och Saudiarabien får börja leta efter andra sätt att göda sina korrupta eliter och hålla befolkningen på någorlunda gott humör.

Men framför allt kan vi se att den globala uppvärmningen orsakad av människan inte är en obrytbar trend. Vi har en framtid utan att behöva återvända till häst och vagn.

Tacka teknik och forskning för det.

Några ser tecknen tidigare än andra. Redan för 15 år sedan sa den förre saudiske oljeministern shejk Yamani till brittiska Daily Telegraph:

– Om 30 år kommer det att finnas massor av olja – och inga köpare. Stenåldern upphörde inte på grund av brist på sten och oljeåldern kommer inte att upphöra på grund av oljebrist.