Vi lever i en värld av bubblor

Foto: Thinkstock
KOLUMNISTER

Det blir alltid en speciell stämning runt universitet. Unga, smarta människor kånkar omkring på böcker och datorer, det pratas och debatteras, pluggas och tänks, det är fester och drömmar och högtflygande planer.

Här är framtiden.

Jag sitter på en uteservering nära Skanderbegtorget i Tirana och dricker kaffe. Jag vänder ansiktet mot den sköna decembersolen. En gubbe med luta står på trottoaren och sjunger högt och självmedvetet. Får han inte pengar blir han för­bannad.

Han är dåtid. Nutiden finns runt mig för kaféet tillhör ett av Albaniens många universitet. Ungdomar sitter med huvudena ihop över de små kopparna och pratar, pratar, pratar.

Kunskap är framtiden. Det har Albanien fattat. Här fanns nyss 59 privata och offentliga universitet.

Inte dåligt för ett av Europas fattigaste länder med bara tre miljoner invånare. Inte dåligt för ett land där 80 procent av ­invånarna var analfabeter när ­andra världskriget bröt ut.

Fram till 1957 var Albanien enda landet i Europa som saknade universitet. När jag nu promenerar runt i Tirana ser jag dem överallt. Stora universitet och små, och utanför stan ett som ser ut som en enorm fabrik.

Det finns akademiska läro­säten över hela landet.

Inte dåligt för ett nation vars ekonomi och statliga institutioner kollapsade på grund av allomfattande pyramidspel 1997.

Gubben med lutan står kvar på trottoaren och sjunger med gnällande röst. Jag beställer pannkakor med choklad och nötter av den jäktade kyparen.

Tyvärr var det för bra för att vara sant.

Många lärdomsanstalter tjänade som diplomfabriker, utlänningar som inte satt sin fot i Albanien har mot betalning kvitterat ut examina, pengar mot betyg. När skandalen uppdagades tvingades en hel klase universitet stänga, nu finns 37 kvar.

Pannkakan är god. Att sitta på uteserveringen och lyssna på sången och känna vinterns koldoft ger en känsla av den gamla världen. Den nya finns i våra ­huvuden och i det digitala molnet över våra huvuden.

Det är logiskt att bedragare och skojare söker sig till den bransch som är hetast.

Cigarettsmuggling? Check­bedrägerier? Häleri? Allt det där tillhör gårdagen och är branscher för småhandlare.

Vi lever i kunskapssamhället. Albanien sträcker ut en hand till Europa och säger: Vi vill vara som ni!

Allt ska gå fort och ingen reagerade medan universiten grundades och kunskapsbubblan svällde. Ingen reagerade ju på pyramidspelen i Albanien 1997, it-bubblan i hela världen 2000 eller lånebubblan i USA 2007.

Vid närmare eftertanke är varken it eller syndafloden av diplom det nya. Det nya är att vi lever i en värld av bubblor.