Vädret ska inte hindra oss

KOLUMNISTER

NEW YORK. På eftermiddagen kom vi ner från Carmel och det var en klar och ganska kylig dag. En karl sa att han hade skaffat snöskyffel för snart kommer ovädret, jag lyssnade förstrött och vände ansiktet mot solen.

På kvällen tänkte jag att det var lite folk på stan trots att det var fredag i jordens huvudstad.

När jag vaknade på lördagmorgonen yrde det utanför fönstret, staden var vit och tyst och stängd. I alla tv-kanaler stod reportrar med toppluvor och vantar och hojtade in i mikro-foner. De sa att stormen påverkade 85 miljoner människor.

Jag gick ut på stan och min duffel var genomblöt när jag kom tillbaka. I datorn väntade mejl. Det undrade om jag kom med planet till Stockholm nästa dag. Jag tänkte på stormen som lamslog stora delar av den amerikanska kusten. 85 miljoner människor kurade i sina hem. Det är lika många som bor i Tyskland.

Skulle planet lyfta i tid nästa dag?

Skulle jag landa på Arlanda på exakt tid, 07.35, eller skulle planet ta mark 9. 07 eller 10.11?

Skulle det alls finnas något plan att resa med dagen efter den värsta snöstormen i New Yorks moderna historia?

Vi bokar om oss till måndagen. Jag går igenom min kalender. Skriva onsdagskolumn, leverans senast tisdag morgon, alltså när planet landar i Stockholm. Flyga till Kalmar på onsdag och hem igen på kvällen. Skriva söndagskolumn. Skriva recension av en bok. Hinna med att skriva något på min egen bok. Köra till Vänersborg på fredag kväll. Eller lördag morgon?

Tvätta.

Kommer du med planet på söndag? ropar mejlet i min dator.

Jag sitter på andra sidan Atlanten och livet handlar om minuter, en dag hit eller dit. När blev det så? Med internet? Eller när flygen blev så billiga?

Både och tror jag. Ett par dagar i USA, skidhelg i Alperna, shoppingresa till Peking.

Det som för ett par decennier sedan hade låtit som science fiction, en livsstil som inte ens de rikaste kunde ha, är plötsligt möjlig för stora grupper.

Med hastigheten följer att inget blir på riktigt. En snöstorm? Det kan inte vara sant! Gör något! Jag har ett möte på måndag!

Hastigheten skapar en skenvärld. Allt är nära och därmed inte på riktigt. Den som är fylld av hat kan för en spottstyver fara ner till kriget. Vad ett krig innebär blir för många en obehaglig överraskning. Äventyrsresor. En snabbfärd för att hjälpa fattiga barn i exotisk miljö.

Och vädret ska sannerligen inte hindra oss.

Nu skiner solen igen. Jag åker upp till 21:a våningen för att dricka kaffe. Där sitter Urban. Han är förbannad. Flygen går fortfarande inte som de ska. Vi är ombokade via Oslo. Vi blir tre timmar försenade till Stockholm.