Arbetslöshet och integration - men de har inget att prata om

1 av 3 | Foto: Carolina Byrmo
Arbetsmarknadsutskottet har två schemalagda möten i veckan, men träffas sällan så ofta eftersom de inte har så mycket att diskutera.
KOLUMNISTER

Det rådde en stillsam upphetsning i arbetsmarknadsutskottets korridor. Klockan närmade sig tio, tjänstemännen rörde sig likt andar i den trevna morgonen och ordnade med dagordning och skriftliga underlag.

Strax skulle politikerna komma!

Strax skulle socialdemokraten Raimo Pärssinen, moderaten Katarina Brännström och så vidare ända ner till den allra minsta sverigedemokraten samlas i hörnrummet med kristallkrona i taket och utsikt över kungliga slottet. Därute vräkte vårsolen ner skarp och obönhörlig och någon hade omtänksamt dragit för gardinerna i söder.

Utskottet har två schemalagda samman- träden per vecka, tisdagar och torsdagar, men det är sällan ledamöterna finner anledning att träffas så ofta trots att de har ett av riksdagens viktigaste uppdrag. Hur ska arbetslösheten bekämpas? Hur fungerar integrationen?

– Ska man sammanträda bör man ha något att prata om, sa moderaten Katarina Brännström som var först på plats.

Hon fick en hämndlysten glimt i ögonen.

– Men det kommer inga förslag från regeringen! Inga propositioner!

Hennes anklagelse var snarlik den som Socialdemokraterna riktade mot Moderaterna när de satt i regeringen. Då klagade Social- demokraternas Ylva Johansson för alla som ville lyssna på inställda möten därför att den borgerliga regeringen saknade idéer och politik.

Kritiken saknade icke grund eftersom moderaten Elisabeth Svantesson under sitt enda år som arbetsmarknadsminister, 2013-2014, inte lämnade en enda proposition.

Hösten 2013 ställdes åtta av utskottets sammanträden in.

– Möten utan förslag att behandla är ju poänglöst, skrev Ylva Johansson i ett mail till mig.

Sedan fick Sverige en socialdemokratisk regering. Med Ylva Johansson som arbetsmarknadsminister.

Och i höstas ställdes tio sammanträden in, alltså två fler än under den mörka borgerliga hösten 2013.

Hittills i år har nio sammanträden blivit inställda. Av 15 möjliga.

– Vi har ett möte nästa torsdag också och sedan är det inget förrän 14 april! sa Katarina Brännström i korridoren utanför utskottets sammanträdesrum.

Kanslichefen Anna-Lena Hultgård Sancini svävade förbi. Som lojal tjänsteman vill hon inte tala om inställda möten utan snarare att det finns tillfällen till sammanträden som utskottet inte utnyttjar.

Jag bad henne kolla vilka propositioner Ylva Johansson lämnat sedan i höstas. Kanslichefen försvann bort till sitt rum och åter-vände med en gul post it-lapp:

Avskaffande av systemet med etableringslotsar.

Anvisningslagen (om kommunernas gemensamma ansvar för nyanlända).

Visstiden (om skärpta åtgärder mot missbruk av tidsbegränsade anställningar).

– Men, sa Hultgård Sancini, regeringen kommer i dag med ett förslag om starkare skydd för visselblåsare och det bör väl också vara med.

Så hon fick ihop fyra propositioner.

Ylva Johansson klagade 2013 på att mycket av utskottstiden gick åt till att ta emot besök. Jag klev in i det ljusa rummet med dess U-formade långbord och granskade dagordningen. Första punkten var ett besök från fackförbundet TCO. Därefter något om integration, justering av protokoll, kanslimeddelanden och en omfattande avdelning om kommande besök och internationella konferenser.

Tystnaden bröts av en skolklass på besök. Glatt sorl och vitalitet fortplantade sig som en kvillrande ljudvåg genom korridoren, förbi hatthyllorna skodda i mässing, förbi de gamla telefonburarna som nu liknar små biktrum för ångerfulla folkvalda, förbi dörren med skriften ”kafferum, endast personal” - för att plötsligt dö när ungdomarna gick ut till höger!

När jag 2013 skrev om utskottets inställda möten ville den moderata ordföranden Jessica Polfjärd först inte svara på frågor och när jag senare mötte henne i valrörelsen var hon sur.

Ingen av moderaterna i utskottet reagerade på mail. Inte heller Katarina Brännström.

Men denna gång svarade hon blixtsnabbt: ”Trots den enorma utmaningen att få männi-skor i arbete, särskilt utrikesfödda, så kommer inga förslag. Gapet mellan inrikes och utrikes födda i arbetslöshet växer och Sverige är sämst i EU. I dag är mer än var femte utrikes född arbetslös, mot drygt fyra procent bland inrikes födda.”

Även sverigedemokraten Sven-Olof Sällström svarade. ”Var är reformerna? Visionerna?”

Jag sökte socialdemokraten Raimo Pärssinen, utskottets ordförande, på telefon och han ringde tillbaka och sa att regeringen visst gör mycket, det är inte bara propositioner som räknas. Jag skrev till de andra socialdemokraterna, miljö- partisterna och vänsterpartisterna också. Ingen svarade, inte denna gång när de själva har makten.

Det blev ett kortvarigt liv när ledamöterna plötsligt strömmade till och dök in i sammanträdes-rummet. Därinne hängde målningar av stretande arbetare och bönder, det hederliga folket som sänt sina representanter till riksdagen för att styra landet.

En minut över tio stängde utskottsassist-enten Nina Dakwar dörren.

En ny dag i den politiska grottekvarnen hade börjat.

UTSKOTTET - EN RIKSDAG i MINIATYR

15 utskott behandlar ­propositioner (förslag från regeringen) och motioner (förslag från enskilda ledamöter) som riksdagen sedan fattar beslut om. Utskotten är motorn i riksdags­arbetet och ett slags miniriksdagar med specialiserade uppgifter: arbetsmarknad, försvar, utrikesfrågor och så vidare.

■ ■ ■

I februari var 380 904 personer öppet arbetslösa eller sökande i program med aktivitetsstöd. Det var knappt 5 000 färre än för ett år sedan.

■ ■ ■

I december 2013, när jag förra ­gången skrev om arbetsmarknadsutskottets inställda möten, var 401 930 personer ­arbetslösa.

7 februari 2016 Socialen klappar ihop av flyktingströmmen

31 januari 2016 Succéförfattarna får storförlagen att darra

24 januari 2016 Folk är fortfarande förslavade

17 januari 2016 Bunkern ska försvara vårt öppna samhälle

20 december 2015 Här skriker man efter arbetskraft

ARTIKELN HANDLAR OM