Tre ovanliga sätt att bli packad på

KOLUMNISTER

Normala samtal är alltid jävligt underliga.

Ta i förrgår - en trevlig kille som varit i både säkerhets- och dammsugarbranschen ringde mig ungefär tio gånger och var så full att jag inte fattade vad han hade för ärende.

En annan tomte ringde tre gånger från en bensinmack och lät som om han höll på att brinna upp inifrån och krävde att jag omedelbart skulle anteckna detaljerade uppgifter om bordellerna i Bromma.

På andra luren ringde en advokat och påstod att en av mina medarbetare varit väldigt, väldigt, väldigt ohyfsad. Resonemanget föll genast på sin egen orimlighet.

I går ringde före detta Palmemördaren Christer Pettersson. Han ville veta hur gammal Janis Joplin egentligen blev.

"The Rose", alltså. 23 eller 27?

Fakta: Joplin föddes i Port Arthur den 19 januari 1943 och dog av en överdos på ett motell i Los Angeles den 4 oktober 1970. Hon körde genom livet i ytterfilen, sjöng - nej, vrålade som en hes ängel - och stoppade i sig så mycket droger att Chrille P framstår som renlevnadsman.

När han ringde satt han med Hogge och Ben någonstans nära Bromma. De hade slagit vad om Joplin. Ingen vann vadet för de hade inte gjort upp om insatserna ordentligt. Chrille P sa:

- Vi dricker några öl och röker en enstaka pipa.

De tittade på djurprogram på tv också. Oklart vilka djur det handlade om. Och han hade fått tre papp från en tidning för att säga ordet "nej". Det var svaret på den vanliga frågan men den bästa betalningen hittills. En långsjal per bokstav.

Sent i går kväll firade vi ledighet genom att försjunka i den sällsamma eufori som endast kan uppnås vid läsningen av socialdemokratisk fackpress.

I hyresgästföreningens "Vår Bostad" skriver Jan Myrdal om vinets fördelar gentemot brännvinets:

"Men om syftet är att bli full då behövs varken drinkar eller vinpimplande. Då är alkohollavemang med ren sprit i vattnet det effektivaste och för kroppen skonsammaste. Alkoholen sugs snabbt upp i blodet; berusning, avspänning och sömn. Det var en rysk metod mot magsår som användes i Östeuropa på tidigt femtiotal. Jag vet, ty så botades jag för femtio år sedan. I princip sov jag då bort en vecka."

Mästaren Myrdal tar upp en metod som i fegare form blivit mode bland ungdomarna i Bromma och på andra ställen. De doppar tamponger i sprit och kör upp tampongerna i arslet.

Alternativen till sedvanligt supande har förstås funnits länge. Min morfar - som en gång satt kringränd av bolsjevikerna på Karelska näset - brukade festa ordentligt med officerskamraterna och slänga brännvin på bastustenarna för att andas in fyllan. En exklusiv, finsk metod som inte orsakar magsår, men väsentliga förluster av alkohol.

I hotell- och restaurangfackets organ "Svensk Hotellrevy" finns en artikel som hade kunnat orsaka indignationslöpsedlar flera dagar i rad, om notischeferna på landets dagstidningar orkat hålla ögonen öppna.

Rubriken lyder: "Vad tar ni för valpen där i fönstret"" Sedan kommer en detaljerad rapport från en hundrestaurang i Hanoi. På menyn finns grillad hund, kokt hund, hundlever, hundsoppa och hundkorv. Under högsäsong går det åt 80 hundar om dagen på denna krog, som är en av ganska många. En anställd, som tjänar motsvarande en dollar om dagen, börjar redan 04:30 på morgonen.

"Då deltar han i slakten. Hundarna slås ihjäl med hjälp av en hammare. Sedan är det hans uppgift att förbereda köttet, tappa blodet, flå kroppen och bränna bort de sista håren och sedan hänga köttet."

- Ungefär som man gör med grisar, säger den intervjuade grabben som vill bli svetsare.

Enligt "Svensk Hotellrevy" finns det flera skäl att äta hund: det är god, festlig och billig mat som är proteinrik och nyttig, bra för potensen och så ger köttet tur i kärlek och affärer.

Förbaskad tur, är det rent ut sagt, att jyckarna hemma inte kan läsa.

Robert Aschberg