Billiga Bengtsson var ingen utbrytarkung

KOLUMNISTER

Mälaren runt i 35 knop. Gula svall, skog och vass överallt, ödsliga fjärdar med skarvar i luften, rostiga lastbåtar från andra sidan Atlanten.

Sveriges tredje största sjö kallas också grodhavet. Men tro inte att det är idylliskt. Vattnen därinne är förrädiska och grymma, våldsamma väderomslag, krabb sjö och felritade sjökort har satt många sjöfarare i kvav.

Jag kom helskinnad till Kvicksund, en ärorik gammal badort sju nautiska mil öster om centralorten Kungsör.

Där gick snacket om en utbrytarkung som brukade sno in sig i kedjor med hänglås, kasta sig i vattnet och försvinna ned i det svarta djupet. Först när ångesten tagit publiken i ett järngrepp kom han upp till ytan igen, fri från kedjorna. Det var länge sedan, förstås, men det visste berättas att mannen fortfarande levde och var aktiv.

Numera gick han under namnet Billiga Bengtsson.

Informationen i Kvicksund gav vid handen att Billiga Bengtsson befann sig i Björsund, där han sålde diesel och bensin samt idkade försäljning av tv-apparater och en uppsjö andra artiklar av varierande pris och kvalitet.

Luften var tryckande och blixtarna jagade tordönet ur varandra när jag lade till vid den något nedgångna macken i Björsund.

Jo, Billiga Bengtsson är still going strong. Han tog emot i vit skepparmössa och inne i butiken satte han genast igång att berätta om hur han hade sålt ut ett lager av svart-vita tv-apparater i samband med att Sverige skulle få färg-tv.

- Vi ville ju bli av med de gamla apparaterna snabbt, så jag erbjöd alla kunder en bil på köpet. Jo, de som köpte en tv för 1 295 kronor fick en bil. Jag hade köpt 50 begagnade bilar, och det blev ett väldigt liv. De kom till och med från tv-nyheterna.

Reportern var kritisk och menade att Billiga Bengtssons pr-kupp var en bluff.

- Men det slutade med att han köpte en apparat, fick bilen, åkte och sålde den med god vinst och kom tillbaka för att köpa en tv till...

Billiga Bengtsson är en riktig köpman. Han började med att sälja pälsar, kulspetspennor, möbler och damnylon. Han har sålt blinkande flugor, festliga nubbeglas och föryngringsspiller - tills de förbjöds, vilket Billiga Bengtsson beklagar, även om han inte är hundraprocentigt säker på att de verkligen fungerade.

Numera säljer han tv-apparater, sängar, pendyler, överfallslarm och batterier till kvartsur. Samt båtbränsle och en hel del andra nya och begagnade saker i Björsund.

Hans roligaste historia går så här:

"En handelsresande kommer hem och hittar sin fru i sängen med kompisen Kalle och utbrister: Vad sjutton, ligger du här, du som inte ens är tvungen."

Men hur var det med utbrytarkonsterna? När lade han av med dem?

- Nja, det där, sa Billiga Bengtsson, hmmm" jag har aldrig varit utbrytarkung. Det var fotografen från Folket som hittade på det, för jag hade haft så många inbrott. Han tog med sig kedjor och så tog han en bild på mig med kedjorna och i cowboyhatt. Så skrev de att jag var utbrytarkung. Du vet, de vill bara ha artiklar...

- Jo, jag vet, sa jag, jag är själv journalist

, ibland måste man hjälpa verkligheten lite på traven.

Ni som vågar er in sjövägen i Mälaren, stanna till hos Billiga Bengtsson i Björsund. Macken ser risig ut, men fungerar. Butiken uppvisar en unik köpmannamiljö, med solkig bilhandlarpanel och ett gediget utbud av osäljbara prylar.

Utbrytarkung har han aldrig varit, trots tidningsklippen på väggen. Men lite underhållning bjuder Billiga Bengtsson gärna på. Be honom till exempel berätta om när han polisanmäldes för att ha bjudit hundratals människor på glögg en vinterkväll för länge sedan.

De frös när de kommit för att titta på "Kvitt eller dubbelt" i tv-apparaterna som stod påslagna innanför butikens fönster.

- Åklagaren skickade glöggen på analys till Uppsala. Den var svagare än apelsinsaft.

Robert Aschberg