Var femte man vill bli av med sig själv – märkligt

KOLUMNISTER

Det var final i Fame Factory härförleden och jag tog med maskinisten för att han skulle få en kulturell upplevelse. Han blev märkbart tagen av föreställningen och djupt imponerad av artisterna:

– Jag har inte varit med om något liknande sedan jag såg Jerry Williams hos kommunisterna i Gustavsberg. Det måste ha varit på 70-talet, och det var Lång-

Roger och jag som for dit på

moped. Han hade 28-tumshjul och påhängsmotor, och då förstår du att vi väckte uppseende.

Jodå. Sådant förstår man.

Fast det var lättare att väcka uppseende på den tiden. Det räckte med en racklig moppe, konstig frisyr eller att man hade ätit vitlök.

Numera måste man ha könsumgänge i en dokusåpa för att folk ska bry sig.

Alla vill exponeras. Till och med Jacob och Marcus, Wallenbergarnas svar på Knoll och Tott, uttalar sig regelbundet om olika saker, fast gammelgubben hela tiden hävdade att man skulle vara i stället för att synas.

Min vän Ali på restaurang El Amir berättade om hur detta märks till och med i det fjärran Vietnam, där han just hade varit på semester:

– De är tokiga i att bli fotograferade där borta. Överallt. Hela tiden.

Jag menar, säg till en svensk att det finns gratis öl i Haparanda. Han börjar omedelbart gå norrut. I Vietnam om du säger att de fotograferar en bit bort så blir det kravaller direkt.

Till och med möss kan komma på bild och i tidningen och bli världsberömda.

I veckan bevisades vad alla riktigt troende kristna och många feminister känt på sig sedan länge: män är egentligen onödiga, eftersom det går att få ungar med jungfrufödsel.

Ett gäng japanska och koreanska forskare hade genmanipulerat 457 ägg och mekat med nyfödda möss och sedan stoppat 371 embryon i livmodern på vuxna mushonor. De flesta dog på resan. Bara Kaguya klarade sig till vuxen ålder.

Ingen vidare träffbild alltså.

Å andra sidan var det bara ett första försök.

Fler kommer, var så säker.

Per Stenberg, doktor i genetik vid Umeå universitet, sa i

Dagens Nyheter:

– I teorin skulle det inte vara något större problem att göra det på människor med genterapi.

Här har ni det alltså, vetenskapligt bevisat. I framtiden, om tio år eller så, kan det bara födas kvinnor av kvinnor på jorden. Världen befrias från våld och elände. Harmonin segrar över kaoset. Genusforskarna kan gå hem och lägga sig. Och, penisavund – adjö!

Endast rörelsens abstraktion är konstant. Utvecklingen har sin gång vare sig vi vill eller inte. Strindberg var måhända för tidigt ute med sina varningar. Darwin höll sig huvudsakligen till arterna, men kampen mellan könen kanske också måste föras tills det finns en segrare.

Hur som helst, om detta skulle inträffa och männen försvinna, ja inte vet jag med växthuseffekten och allting: men vem ska hänga upp grejer på väggen, köra båt, skotta snö och gå upp mitt i natten när det hörs konstiga ljud?

Och vem ska ta hand om alla veterantraktorer?

Några av er tycker säkert att det här verkar löjligt, men läs vidare om ni törs.

Det finns nämligen en ödesdiger uppgivenhet bland männen. Alla är inte beredda att lägga sig ned och dö direkt bara för att några forskare tagit fram en konstig mus. Men alltför många grabbar har gett upp hoppet på något sätt. De vill utplåna sig själva från jordens yta.

På Aftonbladets hemsida hölls under gårdagen en genusomröstning: ”Behövs män?”

Svarsalternativen var enkla, ja eller nej. Kvinnor och män fick rösta separat.

Bland kvinnorna ansåg 18,9 % att män är onödiga.

Bland männen ansåg ännu fler, 21,2 %, att män är onödiga.

Att knappt var femte kvinna tycker att män är överflödiga är kanske väntat. De har väl dåliga erfarenheter och kvinnor befinner sig faktiskt generellt i underläge.

Men att mer än var femte man vill avskaffa sitt eget kön är verkligen högst besynnerligt.