Ekologisk konjak kan vara lösningen

KOLUMNISTER

Jag har en jaktkamrat som heter Leif GW Persson.

Han har jaktat sedan barnsben; fällt tusentals älgar, rådjur, vildsvin, harar, rävar, fasaner, änder och en hel del andra underliga djur, även på andra kontinenter.

Själv började jag sent med denna invecklade materialsport och skjuter för det mesta bara vilt omkring mig.

Hur som helst så satt vi och styrkte oss en kväll förra veckan. Det var i norra Uppland inför en jakt med fina människor, sådana som garderar med slips när de ska ut i skogen. (Ja, några stoltserar också fältmässigt med en rakborste i hattbandet.)

GW korkade upp en flott konjak. Den var fransk eller dansk eller något annat utländskt och hur fin och svindyr som helst. Jag gillar inte konjak. Men det gjorde fingubbsen som bar slips även till middagen. Vi satt således och myste och berättade otryckbara historier för varandra. De hinkade konjak och jag hällde slattar av enklare brännvin i kaffet.

Plötsligt började GW nysa infernaliskt. Vi sa "prosit" och undrade hur det stod till. Tro det eller ej, men vips blev den annars så hårdföre professorn mycket förtrogen:

-Jag är allergisk mot konjak, sa han. Jag har kämpat mot det i 30 år...

Hur gör man? Vi kunde inte hantera situationen. Jag tyckte mig se en tår trilla nedför kinden på en av överklasskillarna. Äkta medlidande känner inga gränser.

Jag försökte berätta historien för min fru på Bolaget i Arninge i går kväll och rekommenderade henne att välja ett ekologiskt vin, för hälsans skull. Hon lyssnade, som vanligt, med ett halvt öra.

Men det är sant, en tjeckisk kontakt jag har satsar stort på att importera just sådana produkter från de franska vindalarna direkt till Prag. Det har visat sig framgångsrikt.

-Man blir aldrig bakis, förklarade hon när jag träffade henne senast. Det är inget svavel och skit i flaskorna, man kan dricka hur mycket som helst"

Leif, om du läser det här, det kan finnas ekologisk konjak. Vi kan kolla. Du har en chans. Utan svavel och skit eller vad det nu är för något som framkallar nysningar. Du har viljan, du kan vinna kampen mot allergin "

Fast...helt säkra kan vi inte vara. "För att vara säker, måste man veta allt".

Mannen som sa det hette Erich Mielke och var i tre decennier chef för den östtyska diktaturens säkerhetstjänst Stasi, en fruktad organisation med 85000 anställda och 170000 informatörer.

Han fick sparken 1989, efter Berlinmurens fall. Senare dömdes han för ett brott han begått 1931, benådades på grund av senilitet och avled på ett sjukhem i Berlin 2000.

Han var en av historiens största samlare av information om människors åsikter, privatliv, förbindelser och ekonomiska förhållanden.

Ändå framstår han som en småhandlare jämfört med USA:s president George W Bush, käringen som smet från värnplikten och vars underrättelsetjänster nyligen sagt vad vilken idiot som helst hade kunnat räkna ut med arslet och en bit krita: bombpolitiken som dödat hundratusen civila har också ökat antalet aktiva och presumtiva terrorister.

Klipp från nätet:

"USA har övervakat 200000000 människors ringande.

Det har avslöjats att i USA har 200 miljoner människors telefonvanor övervakats i hemlighet, utan domstolsbeslut. Trafikdata (vem som ringt vem och när) för flera tusen miljarder telefonsamtal har registrerats och/eller lagrats. En databas med information om tiotals miljoner amerikaners ringande har upprättats. En källa på den amerikanska hemliga avlyssningstjänsten NSA (National Security Agency) säger att "målet är att bygga en databas över alla telefonsamtal som någonsin har ringts". President Bush försvarar övervakningen och kritiserar läckan."

Sverige är också på väg att bli ett storebrorssamhälle. Skönt att det finns människor som Pär Ström. Hans hemsida: www.stoppa-storebror.se.

Håll ut, stå fast!

Robert Aschberg