Reinfeldts citat blir en klassiker på revyscenen

KOLUMNISTER

Det finns en, troligen norsk, folksaga om en döv gubbe som står och täljer ett yxskaft när det kommer en främling fram till honom och säger ”God dag!”

Gubben svarar: ”Yxskaft”.

Vi befinner oss på ett lutande plan och statsminister Fredrik Reinfeldt stod för underhållningen i går, när han – pressad av Dagens Eko – klämde till med följande:

– Det är ingen idé att leka med ord när det gäller mig.

Citatet kan mycket väl bli en visa, en riktig klassiker på revyscener och i folkmun.

Statsministern hade just blivit tagen med byxorna nere för att ha bluffat om utnämningen av moderaten och förre försvarsministern Mikael Odenberg till generaldirektör för Svenska Kraftnät.

Efter att mycket tydligt och högst medvetet ha gett sken av att tillsättningen gjorts i enlighet med demokratiska spelregler visade det sig att regeringen i hemlighet använt en beprövad gammal östtysk metod – de hade gett den externa konsulten en enda kandidat att välja på: Mikael Odenberg.

Och konsulten valde rätt. I sak tycks det inte råda någon tvekan. Han bekräftade själv i Dagens Eko att han fakturerat för att utvärdera en enda kandidat.

Vice statsministern och näringsministern Maud Olofsson gjorde också bort sig, på ett ännu mer pinsamt sätt. Hon dagtingade inte en sekund med sitt samvete utan började brodera och hitta på en massa detaljer om hur arbetet med utnämningen gått till:

– Det påbörjades i mars 2007 och sedan har vi fått in ett antal både ansökningar och tips och sedan har det gått till ett företag som har tittat på kravprofilen, intervjuat och testat de här personerna och sedan har det landat i ett förslag från deras sida och så har vi tagit ställning.

Och, kunde hon ha tillagt i går eftermiddag, sedan avslöjades alltihop.

Nu hopar sig frågorna. Varför ljög statsministern och vice statsministern – trots uppenbara risker för avslöjande – om hur utnämningen gick till? Misstror de det öppna och rättvisa system de själva förordade i valrörelsen? Har Odenberg hållhakar på dem? Får de något tillbaka? Eller tycker de helt enkelt att det är kittlande att testa gränser?

– Det är ingen idé att leka med ord när det gäller mig.

God dag yxskaft!

Men Reinfeldt har inget fel på hörseln. Och gubben som stod och täljde yxskaftet hade inget att dölja.

Mikael Odenberg hoppade av jobbet som försvarsminister för att han tyckte att anslagen till försvaret var för små, och för att finansminister Anders Borg inte visade någon förståelse för detta. Rätt eller fel – Odenberg stod rakryggad som en fura och höll på sina principer.

Hur tänker den förre försvarsministern agera nu, när det dokumenterats att han fick jobbet som generaldirektör för Svenska Kraftnät på ett sätt som uppenbarligen strider mot andra principer, dem om öppenhet och rättvisa?

Politiken ter sig lite enklare, och betydligt mer gemytlig, i Arvidsjaur.

Där rapporterar nämligen kommunens hemsida om hur några ungdomar nyligen klättrat upp på kommunhuset, åkt skidor nedför taket och hoppat ner i snödrivorna på planen intill. Slynglarna hade dessutom dokumenterat alltihop med videokamera och lagt ut filmen till allmän beskådan.

Artikeln på hemsidan lyder i sin helhet:

”Genom årets snörekord i Arvidsjaur har vissa inte sanktionerade verksamheter tagit plats på kommunhuset i Arvidsjaur.

Tilltaget som utförts i Arvidsjaur är förmodligen unikt i hela Sverige – och upptäcktes när ”förövarna” själva filmat tilltaget och lagt ut det på YouTube...

– Även om vår snötillgång är väldigt stor detta år, och vintersporterna upplever ett uppsving, betyder det inte att kommunhuset ska klassas som slalombacke/hoppbacke.

Det säger Arvidsjaurs kommunalråd Jerry Johansson, och tillägger:

– För sådana ändamål har vi i stället otroligt fina skidanläggningar i vår kommun.

ARTIKELN HANDLAR OM