Trött och bakis en fredag i Katrineholm

1 av 2
KOLUMNISTER

Jag klev av tåget i Katrineholm tidigt i går morse, en aning bakis och ganska trött. Det malde en Doors-låt

i huvudet: ”Riders on the storm”, från 1971, med regn och åska och sorglig poesi.

Snoop Dogg har gjort en ny variant med snack mellan Jim Morrisons verser. Det blir en dimension till, men originalet är originalet och det var den låten som spelade i huvudet på mig där på perrongen i Katrineholm.

The Doors var speciella. Jag minns exakt hur det var för 42 år sedan när jag spelade deras första skiva om och om och om igen. Exakt. Man måste vårda vänskapen med sin egen pubertet. Man gjorde en del underliga konster, men de var karaktärsdanande, och inget att skämmas för.

Eftersom någon hade glömt en viktig apparat fick vi sitta och vänta i Katrineholm, Jonas Gåde och jag. Vi var där för att intervenera i en grannfejd. Vi hjälper folk som bråkar med varandra att sluta bråka. Det är vårt jobb. Men

Jonas blir rastlös av att vänta. Han borde gå i terapi eller göra knäböjningar eller något.

Medan Jonas for omkring som en osalig ande så studerade jag Martha and the Vandellas på Youtube för att få bort ”Riders on the storm” ur huvudet. ”Heatwave”. ”Dancing in the street”. Hur bra som helst. Så tittade jag på

”September” med ”Earth, Wind & Fire”. Och på ”Get down on it” med Kool & the Gang. Strax mådde jag lite bättre.

Katrineholm är känt för att före detta statsministern Göran Persson kommer därifrån. Det var där han fick namnet HSB, Han Som Bestämmer.

I Katrineholm ligger också Sveriges enda VVS-museum. Museiverksamhetens syfte är bland annat att informera om de historiska perspektiven och att det var VVS-industrin som skapade det moderna Sverige.

Museet håller öppet i princip fem dagar i veckan. Dess stolta devis lyder:

VVS-historia – en Fråga för Framtiden.

Den som vill stödja verksamheten kan engagera sig i VVS-Museets vänner.

Annars har det varit mycket liv om Ragnar Bengtsson i veckan. Det är mannen som ska försöka få bröstmjölk. Vi följer experimentet i TV8, och nu ska CNN göra en grej på Ragnar. Det är stort med manlig amning.

Men experimentet, som går ut på att Ragnar ska använda bröstpump ett tag, har rört upp extremt starka känslor bland alltifrån rättrogna nazister till intoleranta feminister.

Rätt så kul att tänka på alltså. Till och med när man sitter bakis en fredag i Katrineholm.

FAKTA

[email protected] Tyck till och diskutera kolumnen på Aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM