Reinfeldt – en riktig gangster på nätet

Foto: BULLS
”i said a hip hop…” The Sugarhill Gang uppfann hiphopen för 30 år sedan. Nu kan den som vill bli rappare. Åtminstone till namnet. Enligt en sajt på nätet är statsministerns lite coolare namn Mista Rule.
KOLUMNISTER

Vi lyfter på hatten och gratulerar, för det är 30 år sedan hiphopen uppfanns av The Sugarhill Gang från New York.

De hade snott en bit av Chics låt ”Good times” och till det så pratade de en slags gatupoesi byggd på mer eller mindre fria associationer. Låten hette ”Rappers delight” och den blev en milstolpe i musikhistorien.

De visste det inte, men när de stod där på scen i sina 70-tals-sparkdräkter och gjorde discorörelser så skapade de en helt ny genre, i klass med jazz, rock eller pop.

Wonder Mike, Big Bank Hank och Master Gee kom egentligen från New Jersey, men fick namnet Sugarhill Gang av Julia Robinson, som hade skivbolaget Sugarhill Records.

Sugarhill är också namnet på några kvarter mellan 145:e och 155:e gatan på Manhattan, en gräddhylla i Harlem, som på 20-talet befolkades av mera välbeställda svarta medborgare.

I dag är det litet trista bostadskvarter, med en del fina town houses och en pub som är världsberömd i lokala jazzkretsar.

The Sugarhill Gang gjorde inte några fler stora hits. De har lagt på sig med åren, och bytt sparkdräkterna mot svarta t-tröjor, men de turnerar ännu med sina gamla godingar.

Genren hiphop blev hur stor som helst och omsätter i dag många miljarder. Den blev också en livsstil, en attityd, ett sätt för människor i utanförskap att få självkänslan tillbaka.

Hiphopen blev sex, droger, våld och vapenfetischism. Den blev bakvända kepsar, svindyra gympadojor och brallor som visar halva arslet. Den orsakade dansbaneelände, moralpanik och besserwisserattityder. Den blev kommersiell och exploaterande med diamanter och lyxkonsumtion och gangsterromantik och kvinnoförtryck och?... jodå, kvinnofrigörelse och glädje och livslust och solidaritet. Bra skit, helt enkelt

Hiphopen har dessutom givit upphov till en del festliga artistnamn. Och den som vill bli gangsterrappare behöver inte anstränga sig längre. Det finns sajter på nätet som kan pimpa vilket trist namn som helst.

Så här döper Gangsta Rap Name Generator till exempel om våra mest folkkära politiker:

Fredrik Reinfeldt = Mista Rule

Jan Björklund = Ja El

Maud Olofsson = Slim Hooker

Göran Hägglund = Fat Breaker

Mona Sahlin= Dark Gold Digger

Peter Eriksson = Hip Tino

Maria Wetterstrand = Crazy Ho

Lars Ohly = Poop Hop

Till och med Sverigedemokraternas egen homeboy framstår plötsligt som rumsren. Jimmie Åkesson blir nämligen Snoop Motherfucker.

FAKTA

Hiphop blev också en livsstil, en attityd, ett sätt för människor i utanförskap att få självkänslan tillbaka.

Fiskeolycka

En granne fick tre torskar i Furusundsleden. Jag lade sex nät. Fick fyra simpor. Snart leker siken i vikarna. Hoppas att sälen och skarven inte tagit den med.

ARTIKELN HANDLAR OM