Vart tog de riktiga, hårda, julklapparna vägen?

KOLUMNISTER

Blev det fel grejer? Bara mjuka paket? Dammsamlare? Prylar som inte passar och som inte går att använda eller ens skänka vidare?

Lugn, du är inte den enda som drabbats.

Sådana julklappar delas ut i de bästa familjer, och vem som helst kan räkna ut att nya rekord för julhandeln inte automatiskt betyder framgångar för stil, kvalitet och beständighet.

Och strax börjar mellandagsreorna. De omsätter belopp helt i klass med den vanliga julhandeln, men de flesta är i verkligheten rena sopstationer, och det mesta av det som säljs är inte grejer som råkat bli kvar i butikerna, utan helt andra och nya varor som tagits in enbart för ändamålet.

Handelskapitalismen i all ära, men nog framstår den som plump när dessa realisationer annonseras våldsamt i press och tv redan innan folk öppnat paketen på julafton. Nu blåser vi er igen, ho ho hoooo! Liksom.

Gissningsvis är hälften av alla julklappar trasiga, gömda eller glömda inom ett år; böcker ingen kommer att läsa, meningslösa köksredskap, prydnadssaker, fula polyesterslipsar, halvtaskiga dataspel, pilatesbollar och spikmattor och gångstavar och andra hälsoleksaker som inte hjälper ett dugg.

För att glädja er ännu mer vill jag påminna om kreditkortsräkningarna som kommer i slutet av januari. Det är då skiten ska betalas.

Observera att det jag skriver inte är ett tyckande i största allmänhet, utan enbart en objektiv sammanställning av fakta. Och bara så ni vet: jag älskar prylar, konsumtion, stora och små maskiner och häftiga effekter. Jag gillar också presenterna jag fått av mina nära och kära, och vinarna jag fått av olika arbetsgivare.

Men jag ogillar massrörelser i allmänhet, och massrörelser som går ut på att konsumera en massa skräp i synnerhet.

Observera också att jag gillar julen, trots att jag varken tror på tomtar, troll eller herren Jesus. Ungarna har kul. Alla vuxna drabbas inte av ångest. Och från och med i går är det enligt nyhetsflödet fritt fram för fet mat.

Men vart tog de riktiga grejerna vägen? De som skiljer oss från djuren.

De hårda paketen, med saker som höll i hundra år? Äkta hantverk? Industristandarder? Syrafast kvalitet? Leksaker som varar i generationer? Konst? Föremål huggna i sten? Formgivning som står sig? Verktyg som gör halva jobbet? Goda ting?

Jord, eld, luft och vatten. Nu får det vara slut på gnället.

God fortsättning!