Sverige borde ligga som en ö mitt i Medelhavet

Läs Robert Aschbergs kolumn

KOLUMNISTER

Styv kuling och piskande snöpuder gjorde skärgården till ett vitt helvete igår.

Det var ingen idé att skotta och ploga, vägarna blåste igen direkt.

Sikten var nästan noll ett tag och hunden vägrade gå ut. Han låg framför brasan och grymtade som en gammal gubbe.

Snödrivorna blev meterhöga. En granne fastnade med traktorn i diket när han försökte pressa ut vallarna på den smalnande uppfarten. En öbo kämpade sig över den sörjiga isen med fyrhjuling och timmervagn.

Domherrar, blåmesar, nötväckor och talgoxar flockades kring maten vi satt ut. Rådjuren kämpade sig fram i djupsnön. Havsörnarna festade på en älg som gått igenom isen, drunknat och frusit fast i ytläge.

Det sägs att inuiterna i Kanada och på Grönland har hundratals ord för snö.

Men det är en seglivad myt som inte stämmer. Däremot bildar inuiterna väldigt långa sammansatta ord. Och då blir möjligheten att bilda nya ord näst intill oändlig. Med vilket språk som helst.

Den som vill fördjupa sig i ämnet bör läsa lingvisten Mikael Parkvalls bok ”Lagom finns bara i Sverige”, som sågar en rad språkliga myter. Till exempel den om ordet lagom, som finns på en massa språk, och den om att engelskan skulle ha så många fler egna ord än svenskan. Det stämmer inte alls. Engelskan har snott det mesta rakt av från andra språk.

Men tillbaka till resonemanget om snöord. Ärans och hjältarnas språk har alltså hundratals, kanske tusentals, sammansatta ord för snö. Förutom de vanliga enkla orden vi relaterar till fenomenet: skare, firn, glopp, slask, kristaller, hagel och så vidare, så finns en uppsjö av sammansatta ord som snöby, sjösnö, snögubbe, insnöad, snörök och spårsnö till exempel. Sedan kan man bygga på och skapa så mycket snömos man vill. Plastjulgransdekorationssnö till exempel.

I själva sakfrågan har jag inga fördomar. Det är inget fel på snö. Men den bör hålla sig i fjällen eller alperna, där man kan åka skidor eller snöskoter på den. I vår kultur passar den inte in. Många pensionärer är rädda för att gå ut i vissa områden. Snöröjningen kostar ofantliga belopp. Och fortsätter snön att vräka ned som den gjort så kommer det bara att skapa ännu mer elände för oss som vill jobba och betala skatt.

Det politiskt korrekta etablissemanget hyllar vintern som vanligt med att köra kärnkraftverken på sparlåga. Och de förljugna medierna nämner så gott som aldrig att solen går ned redan vid tre på eftermiddagen.

För att tala klarspråk:

Fosterlandet borde hållas frostfritt.

Sverige borde ligga som en ö i Medelhavet.

ARTIKELN HANDLAR OM