Även SD har rätt att hålla valmöten

KOLUMNISTER

Den senaste veckan har flera ledande Sverigedemokrater utsatts för minst åtta angrepp som blott kan beskrivas som attacker mot demokratin.

Inför valet har ett antal av partiets företrädare på grund av störningar från motdemonstranter stoppats från att tala på gator och torg.

En del av partiets kandidater till de folkvalda församlingarna har utsatts för hot, handfasta misshagligheter och grovt våld.

En sammanställning i gårdagens Svenska Dagbladet visar tydligt att framträdande Sverigedemokrater förföljts och trakasserats på många orter i Sverige.

Redan för några år sedan skrev säkerhetspolisen i en rapport:

”Sverigedemokraternas förtroendevalda utsätts för omfattande och systematiska hot från den autonoma miljön. Även våldsbrott förekommer. Hoten har lett till att flera förtroendevalda lämnat sina politiska uppdrag.”

Nu tycks våldet ha ökat i omfattning.

Demonstranterna som stoppat valmöten i veckan tillhör de så kallade autonoma grupperna, vilket är en omskrivning för en löst sammansatt samling våldsromantiserande vänsterungdomar och anarkister.

Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet var personer ur de här grupperna mellan 1999 och 2009 skäligen misstänkta för 1 207 politiskt motiverade brott, bland annat misshandel, stölder, olaga hot, hemfridsbrott, våldsamt upplopp och mordbrand.

Grundproblemet med Afa och Revolutionära fronten och liknande grupper är att de tagit sig rätten att med fysiska medel försöka bestämma vad andra ska få säga, skriva och göra. De är ensidiga som bokstavsträlar, gillar att fightas som fotbollshuliganer och speglar sig gärna i sin egen barnsliga förträfflighet.

I slutändan blir de alltid politiska pajasar, som genom sina attacker rättfärdigar våldet från högerextremister och nazister. I praktiken krattar de också manegen för en mera utbredd främlingsfientlighet och rasism.

Om någon tvivlade: jag tycker genuint illa om Sverigedemokraterna, deras så kallade politik, deras grova påhopp på stora grupper av människor och inte minst deras patetiska utnyttjande av en slags offerroll.

Partiledaren Jimmie Åkesson skyllde den senaste tidens angrepp delvis på massmedierna, de övriga politiska partierna och ”etablissemanget”.

Men, vad man än tycker om det partiet så ska de ha samma rätt att hålla valmöten som de andra.

Ostörda.

FAKTA

Bokstavstrogen

När Sverigedemokraternas Kent Ekeroth valtalar drar han slutsatser av att läsa Koranen lika bokstavligt som mullorna i Iran. Ni som är kristna, visa inte mannen Gamla testamentet!

Ska satsa rätt

När det blir bråk på Sverigedemokraternas möten ska farbror polisen köra i väg dem som stör. Inte de som vill tala.

ARTIKELN HANDLAR OM