Polisernas fiktiva kollegor är effektiva – och många

KOLUMNISTER

Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, klarade polisen inte av att reda ut mer än en procent av cykelstölderna i Sverige förra året, och bara fyra procent av inbrotten.

93 procent av bilstölderna klarades inte upp. 86 procent av rånen är ouppklarade, liksom 84 procent av bedrägerierna. Och bara i vart femte fall av sexualbrott har en gärningsman blivit lagförd.

Polisen klarar de riktigt grova brotten bättre, men de senaste 20 åren har andelen ouppklarade mord fördubblats. I dag blir bara fyra av fem mördare straffade.

Med uppklarade brott menas de som Brottsförebyggande rådet kallar personuppklarade, de som verkligen lett till att en åklagare beslutat om åtal, strafföreläggande eller åtalsunderlåtelse. Det finns andra sätt att räkna, dock meningslösa om man vill att det ska svida för den som begår ett brott.

Om vanliga poliser är passiva så har de fiktiva kolleger som är extremt aktiva; det är snutar som alltid klarar skivan, med varierande metoder. Och de tycks så populära att tv-kanalerna inte satsar på annat just nu.

I höst och vinter kommer det nämligen att skölja polisserier och tv-deckare över oss oskyldiga medborgare, så till den milda grad att vi som gillar hårdkokt får börja leta efter romantiska komedier, för variationens skull.

Här är några av alla polisfilmer och deckarserier som är i produktion just nu:

Liza Marklunds ”Nobels testamente”, ”Studio sex”, ”Prime time”, ”Den röda vargen”, ”Livstid” och ”En plats i solen”. Spelas in under hela året i Norrland, Stockholmsområdet och Spanien.

Camilla Läckbergs ”Fjällbackamorden”. Tio 90-minutersavsnitt spelas in i området kring Fjällbacka. De påstås ingå i samma genre som ”Morden i Midsomer”.

Jakob Eklund tolkar den rådige polisen Johan Falk i sex nya filmer som spelas in i Göteborg.

Författaren Arne Dahls (pseudonym för Jan Arnald) böcker om A-gruppen på Rikskriminalen, ”Misterioso”, ”Ont blod”, ”Upp till toppen av berget”, ”Europa Blues” och ”De största av vatten” blir en långfilm och en tv-serie i tio delar.

Martin Beck kommer också med intill visshet gränsande sannolikhet tillbaka. En ny serie är under manusutveckling.

Henning Mankells Kurt Wallander vill inte vara sämre. Nya filmer är redan på gång.

Dessutom görs en ny polisfilm för tv baserad på Roslund & Hellströms ”Odjuret”.

Och sex nya tv-filmer med hjältinnan Irene Huss.

Tv-kanalerna – och de tyska delfinansiärerna – vågar inte satsa på originalmanus. Det ska finnas förlagor i form av bästsäljande böcker. (Eller, undantagsvis, redan kända och väletablerade karaktärer). Så är det inte i till exempel USA, och så var det inte förut. Men framgångarna för Stieg Larssons Millennium-böcker ändrade allting.

Och i den hårda konkurrensen så har rädslan segrat och tagit de svenska beställarna i ett järngrepp.

ARTIKELN HANDLAR OM