Kritisk massa inte långt bort

KOLUMNISTER

Det var hett som i en bakugn och jag kom röd som en tomat i ansiktet tillbaka från Gotland.

Få har missat att den traditionella Almedalsveckan har pågått, tidningarna är fulla av rapporter och mingelbilder och för minsta utspel får politikerna uppmärksamhet som vore det brinnande valrörelse.

Jag rapporterade i pressen ett par år från Visby, när parken fort­farande kallades Palmedalen. Det var enkla arrangemang, folk satt i grupper på gräset. Det tog många år innan de andra partierna hakade på. Jag minns att Torbjörn Fälldin kom i pepitarutiga byxor en gång, sådana där benplagg som vanligtvis bärs av kökspersonal. Och så hade han ångermanländsk jord under naglarna.

Nuförtiden är samtliga partiledare välkammade på plats varje år, allt är planerat och proffsigt med storbildsskärmar för dem som inte lyckas tränga sig in i parken. Numera ordnas inte mindre än 1 824 officiella evenemang. I själva verket är det många fler. En del kufiska organisationer uppträder fullkomligt oanmälda: Opelförsäljarna, till exempel, som hade ställt upp bilar och flaggor på en trång gata innanför ringmuren. Eller Nationaldemokraterna, en av Sveriges minsta högerextrema sammanslutningar.

Bland de officiella evenemangs­arrangörerna finns också en del institutioner vars närvaro rimligen borde diskuteras. Varför åker till exempel personal från Borås stad, Botkyrkabyggen och Bräcke diakoni till Hansestaden i tjänsten?

Vad gör läkemedelsföretagen? Tyska ambassaden? Ragn-Sells? Ventilationsbranschen? Södersjukhuset?

Försvarsmakten lade ned Gotlands regemente för sju år sedan. Nu kommer generalerna till Visby som lobbyister i stället.

Givetvis tänker alla på miljön. Region Gotlands ekostrateger använder ett poängsystem för att utse vissa arrangemang till gröna. Sex poäng krävs. Ingen servering av mat och dryck (två poäng). Frånvaro av trycksaker (två poäng). Om arrangemanget hålls utomhus, i lokal som inte kyls med eldriven kylanläggning eller kyls med kallt Östersjövatten via värmeväxlare, utdelas en poäng.

Det har blivit sådan cirkus att massor av turister strömmar till bara för att titta på alltihopa, och det gör inte trängseln mindre. Arrangemanget riskerar snart att nå vad kärnfysikerna kallar kritisk massa. En kedje­reaktion kan starta och då smäller allt i luften.

Fortsätter den här utvecklingen några år till så kommer ön i vilket fall som helst att sjunka i havet, enbart för att den enorma mängden lobbyister och pr-människor och rättshaverister också besitter Higgs-partiklar, det vill säga massa.

Hamnfest

Det är inte bara i Alme­dalen folk träffas. I morgon lördag ordnas Sjöräddningens dag i Räfsnäs på Rådmansö i Roslagen. Stor hamnfest och uppvisning klockan 14.00. Kom och träffa Sjöräddningssäll­skapet.

Skrotfest

Skroten i Norrtälje stängde för semester i går. Det är en skrot av den gamla fina typen där man själv kan leta efter bra bitar. Jag hittade ett kraftigt sopskåp, några stora aluminiumskyltar, ett par armeringsmattor och en syrafast rörstump.

ARTIKELN HANDLAR OM