Propagandaapparaten har bitit sig i svansen

KOLUMNISTER

Olympiska spelen, torsdag, damernas curling.

Stämningen i en av de sex arenorna som ligger utspridda över en enorm yta i Sotji är nästan högre än den var på hockeymatchen i förrgår när Tre Kronor piskade upp tjeckerna med 4-2.

De ryska fansen skriker ”Rossija”, ”Rossija”. Nationalismen ­skördar triumfer och gaslågan från den olympiska elden utanför brinner med ett dovt väsande ur en stor och blek fallosstaty i centrum av den asfaltöken som kallas park.

Det är en ödets ironi; Putin, och en del av ryssarna, ogillar och förföljer bögar och flator. Men det som blivit symbolen för de homo­sexuellas kamp för mänskliga rättigheter är märkvärdigt väl representerat.
Att en av de större byggnaderna i parken har långa balkongräcken i prideflaggans alla färger kan vara en tillfällighet. Men varenda stickad vante som de tusentals frivilliga funktionärerna bär har olika kulörer på fingrarna. Den flerfärgade handvärmaren är till och med en av de officiella symbolerna för spelen, och säljs i varenda souvenirbutik i landsändan.

Ett gammalt ordspråk säger att hur man än vänder sig så har man arslet bak. Och även om det är en klen tröst för de ryssar som förföljs för sin sexuella läggning så har propagandaapparaten för spelen i Sotji bitit sig lite i svansen.

Bland de övriga inslagen i parken finns en affär som säljer OS-kläder. Kön var längre än hundra meter i går, och den var trög.

Kön till Coca Colas rött groteska ballongtält var lika vindlande och långsam.

Jag frågade ett medelålders par som rest hit från Kanada varför de köade.

– Det är så fint, svarade de. De har Coca Cola-saker från hela världen, och så får man gratis att dricka. Vi var i ett likadant tält under OS i Vancouver och det var jättetrevligt.

Jag sa det inte. Men om de räknat med resekostnaden blev den bruna sockerdrickan dyr.

Mitt emot kön uppträder ett gäng renskötande nomader från norr om polcirkeln. Runt en baby-mammut har de byggt en by där besökarna springer kåta in och kåta ut.
Balalajkaorkestrar och discjockeys underhåller pliktskyldigt från de olika scenerna. Funktionärer sitter med megafoner i en slags Baywatch-torn och ger direktiv och uppmuntran till tiotusentals besökare som vandrar omkring och poserar och fotograferar. ”Hot. Cool. Yours”. Devisen betyder ingenting. Enstaka fyllon vrålar. I övrigt är om­rådet ganska torrlagt.

Inträdet är gratis på nöjesparken intill. Men den Förtrollade skogen och andra Disneyliknande attraktioner är inte färdiga än, och berg- och dalbanorna står stilla.

Nej, vintersporterna är det inget fel på, men det vilar något monstruöst över OS. Och det är skönt att vi slipper ha det i Sverige.

Curlingstensö

Den lilla vulkanön Ailsa Craig i Irländska sjön var till salu i flera år. Slutligen köptes den av en miljöstiftelse som nu ska ta hand om lunnefåglar och havssulor. Ön är känd för en särskild sorts granit som lämpar sig för tillverkning av curlingstenar.

Rafflande

Hur gick det med curlingen i går kväll? Sverige slog Danmark med 7-6 i en rafflande kvalmatch med få nordiska åskådare. Heja curlingdamerna! Ni kan vara med i guldresonemanget, som är ett av det senaste modeorden i sportreferat­ens värld.

ARTIKELN HANDLAR OM