Missnöjesbärsärk med pansarmonster

KOLUMNISTER

Vad vore livet utan surhål?

Testa ordet med en sökmotor så förstår ni.

Surhål är en hel genre på Youtube, på olika diskussions­forum, både på nätet och i verkligheten.

Enkelt uttryckt är ett surhål någon form av fördjupning i naturen där större maskiner har svårt att ta sig fram. Skotare, grävare, traktorer och andra motordrivna maskiner kör fast ibland, och kan till och med sjunka, när de hamnar i djup lera, på gungfly eller tunn is.

Att filma och dela detta på nätet är STORT.

Någonstans under en stunds surhåls-surfande stötte jag på historien om Marvin Heemeyer. Han var ingen surhålsridare, men han var en ensam och mycket arg man, som tog saken i egna händer.

Heemeyer verkade i den lilla stad­en Granby i Colorado i USA. Han var svetsare och drev en liten firma som reparerade ljuddämpare. Efter flera års kamp om en tomt hade han inte lyckats stoppa bygget av en betong­fabrik som hindrade hans affärer. Men Heemeyer hade en plan.

Han hade en stor bandschaktare, en så kallad bulldozer.

Under ett och ett halvt års tid byggde han ett skal till den, av stål och betong. Förutom den heltäckande bepansringen installerade han gps-navigator, videokameror, ett flertal kraftiga vapen, ett fläktsystem och annat smått och gott i maskinen. Han bunkrade mat, vatten och andra förnödenheter innan han satte sig i hytten.

Därefter lyckades han med hjälp av en hemmagjord kran sänka ner pansarskalet över maskinen. Han hade inga planer på att komma ut ur den igen.

På eftermiddagen den fjärde juni 2004 körde han monstret rakt ut genom en av väggarna i verkstaden. Sedan gav han sig systematiskt på andra byggnader, träd, bilar och allt som stod i vägen.

Försöken att stoppa honom misslyckades. Polisens omfattande eld­givning var meningslös. En jättelik väghyvel kördes fram men hade inte chans mot den stora bandschaktaren, som bara sköt den framför sig.

Ingen människa skadades, men efter ett par timmar hade Heemeyer ramponerat betongfabriken, stads­huset, den lokala tidningen, ett hus som ägdes av änkan till en avliden domare, en järnaffär och flera andra byggnader. Värdet av det som förstördes uppskattades till cirka 40 miljoner kronor.

Med kokande kylare och olja sprutande ur motorn körde bandschakt­aren slutligen fast inne i en byggnad. Polisen hörde ett skott inifrån hytten. Heemeyer hade skjutit sig själv.

Under den efterföljande utredningen hittades bandinspelningar där han förklarade:

”Gud välsignade mig i förväg för uppgiften jag ska ut­föra. Det är min plikt. Gud har bett mig att göra detta. Det är ett kors jag kommer att bära och jag bär det i Guds namn”.

Blev skrotad

Heemeyers bandschaktare var en Komatsu D355A, som väger över 44 ton, utan hembyggt pansar. Myndig­heterna i Colorado beslutade att den skulle skrotas och att delarna skulle spridas till olika skrothandlare för att ”patrioten” Heemeyers beundrare inte skulle kunna skaffa troféer.

Arg politiker

John Bouvin, den före detta partiledaren och riksdagsledamoten för det insomnade missnöjespartiet Ny Demokrati, tvingades avgå 1998 efter att ha demonstrerat med nazister och gripits av polisen för störande av ordning. Året innan hade han gett ut boken ”Riksdagen kan dra åt helvete!” och poserat symboliskt med en grävmaskin utanför Riksdagshuset.