Revoltera mot idiotbeslutet

KOLUMNISTER

Man vet att det är vår när man mitt på dan riskerar att få en spya i nacken.

Kräkfulla tonårsmonster i för korta klänningar på björkrisbeklädda flak. Scooters ”Faster, Harder, Scooter” på högsta volym i farsans soundsystem. Samtidigt som studentsången breder ut sig över stadens gator: ”Åååååöööuuöööuu”!

Jobbigt, ja.

Det tycker vi, både du och jag, att det är.

Nu har trafiknämnden tagit fasta på alla klagomål. Lastbilsflak, lastade med champagne­dränkta omdömen i lustiga mössor, ska förbjudas. Med omedelbar verkan.

Det är ett idiotiskt beslut. Studentfyllan på ett lastbilsflak är ett avsked till ungdomen – och en förfrågan om ett vuxenliv. Den dag man sedan förfasar sig över hur vulgärt och äckligt detta studentfyllebröl är, den dagen fungerar som ett kvitto på att man faktiskt har blivit vuxen.

Man kan säga att studentbrölet är 2000-talets konfirmation.

Bil, föreslår förståsigpåarna, det går att åka bil i studentkortegen. Jag förutsätter att det inte sitter någon nittonåring i trafiknämnden. Det anses nämligen vara väldigt, väldigt tragiskt att åka ensam med farsan i en lånad Volvo V 70.

Man kan lika gärna stämpla ”mobboffer” i pannan på varenda utgångselev.

Nittonåringar, visa nu prov på lite revolutionsanda. Passa på. Den kommer ändå att dö med åren.

Hungerstrejka utanför trafiknämnden. Bura in er på Sergels torg – med en flaska mousserat i ­näven och ­Scooter på högsta ­volym.

Eller gå helt enkelt ut på gatorna i ren protest och skrik.

Protestsången?

Gissa.

Åååååöööuuöööuu!

Ronnie Sandahl