Vad hände med drevet mot Lennart Karlberg?

KOLUMNISTER

Det finns ett stort problem med pressdrev: de drabbar nästan alltid fel personer.

Var är exempelvis alla blodtörstiga murvlar som borde stå och banka på Lennart Karlbergs dörr?

Han är ordförande i friidrottsförbundet och högsta talesman för en idrott som just har skakats av den svenska idrottshistoriens kanske största skandal.

Redan veckan efter Patrik Sjöbergs avslöjanden ringde dubbelt så många barn till Bris för att berätta om sexuella övergrepp.

Även svensk friidrott kunde förstås ha använt Patrik Sjöbergs berättelse för att nå fram till de utsatta barn som ännu finns inom idrotten.

Här kommer Lennart Karlberg in i bilden. Han vill inte att smutsen ska stänka upp på hans egna byxor och väljer därför motsatt strategi.

Lennart Karlberg ifrågasätter Patrik Sjöbergs ord. Det gör han gång på gång inom loppet av en vecka.

Först säger han till sportradion att Sjöberg smutskastat svensk friidrott.

Sedan deltar Karlberg i SVT-programmet ”Debatt” och vill bara prata om det förträffliga kursmaterial som skickats ut till föreningarna.

Men det är först under en diskussion hos Erik Blix i radions P4 som han beskyller Sjöberg för att överdriva.

Patrik Sjöberg är själv med i studion. Han blir naturligtvis rasande och kräver en ursäkt.

Förbundspampen säger då att Patrik Sjöberg har svårt för att lyssna. Och påstår sedan helt felaktigt att övergreppen mot Sjöberg skett i hemmet, inte inom ramarna för idrotten. Som om han visste bäst.

Nu för tiden talas det ofta om vilka ”signaler” som sänds ut. De senaste veckorna har drevet mot barnprogramledaren Ola Lindholm och hans högst eventuella knarkmissbruk ofta motiverats med just detta ord.

Patrik Sjöbergs modiga och öppenhjärtiga berättelse har sänt ut en värdefull signal till utsatta barn: du är inte ensam, du kan bli trodd.

Vilka signaler Lennart Karlberg sänder ut genom att konsekvent förringa Patrik Sjöbergs vittnesmål är inte svårt att lista ut.

Efter påstötningar publiceras visserligen en ursäkt på förbundets hemsida, men den är märkvärdigt klen och opersonlig.

Faktum kvarstår, hur mycket kursmaterial ordföranden än skickar ut till föreningarna runt om i landet så har han gjort mer skada än nytta.

Och med risk för att vara den enda blodtörstiga murveln i ledet:

Lennart Karlberg borde avgå, nu, genast.

ARTIKELN HANDLAR OM