Klantigt korvval stekte valfläsket

KOLUMNISTER

Christina Möllers suck är så tung att den ekar hela vägen från Stockholm till småländska Maramö.

– Jo, du såg väl? Helt vanlig grillkorv! Jättetråkigt!

Som preses i Korvakademien hade Möller tidigare ett gott öga till Fredrik Reinfeldt. Vid flera tillfällen har statsministern proklamerat sin kärlek till korv. Och tevebilderna från Alliansens möte i Maramö vittnade visserligen om en idog grillare; Reinfeldt satt på huk och snurrade spettet framför tevekamerorna, allt för att korven skulle få rätt gyllenbrun färg. Men Christina Möller följde medierapporteringen med häpnad. Ord som dök upp i hennes huvud: fet, vattnig, smaklös.

– Det är för dåligt! De borde förstås ha valt en korv med fin kötthalt, naturskinn, någon rolig kryddning. Eller varför inte en regional korv?
 

Christina Möller omnämns ibland som Matsveriges leading lady. Under tjugofem år var hon chef för KF:s anrika provkök, och det var där hon började sin kamp för korvens status.

Visserligen betraktades korv som festmat redan av den romerske kejsaren Nero, han som spelade lyra medan Rom brann. Men med tiden försvann glamouren. När Möller brukade granska KF-koncernens kassaregister märkte hon hur populär exempelvis falukorven var, sam­tidigt som nästan ingen sade sig handla den.

Sedan dess har alla former av korv gjort en remarkabel klassresa. För en månad sedan arrangerades exempelvis en korvfestival på Nordiska Museet med 6 000 besökare. Och att stoppa sin egen vurre har blivit den urbana medelklassens hetaste fritidssyssla. En medelklass som Reinfeldt under det senaste årets opinionsundersökningar fått allt svårare att nå. Christina Möller ser mönstret.

– Alliansen åker snålskjuts på korvens goda renommé, som bara sjutton.
 

Möller talar om korvens inneboende kulturella egenskaper: hur den med sin ödmjuka enkelhet ger oss en känsla av gemenskap, nostalgi – samtidigt som den numera är en trendig samtidsmarkör. Ett valfläsk som dock spolierades helt i och med det klantiga valet av korv.

– De kunde väl åtminstone ha valt en färskorv.

Efteråt har den allmänna kritiken varit hård mot både partiledare och de journalister som bevakade korvgrillningen.

Och Möller instämmer. Ingenstans ställdes exempelvis frågan om köttprocent. Kanske var det för känsligt rentav?

Korvakademien, en av få instanser här i världen som inte bara frågar sig vad korven kan göra för dem, utan också vad de kan göra för korven, har ännu ingen officiell hållning i ärendet.

Men till nästa partiledarmöte föreslår Christina Möller att man i stället gör en tournedos på falukorv.

– Riktigt tjocka skivor ska det vara i så fall.

Frågetecknet

Apropå valfläsk som smakar skumt: Moderaternas förslag om betyg från tredje klass är hårt kritiserat från lärarhåll. Enligt en undersökning som Lärarnas Riksförbund gjort vill bara åtta procent av lärarna ha så tidiga betyg. Nog är det hög tid att politikerna lyssnar till dem som verkligen arbetar i skolan.

Utropstecknet

Äntligen fick vi svenskar ett riktigt skäl att jubla: Johan Olssons VM-guld på femmilen. Kanske är det därmed dags att sluta tala om ”bragder” när det kommer till svenskar som förlorat guldet, alltså silver- och bronsmedaljörer?