Glömt lagom till vår tacosfredag

KOLUMNISTER

Likheterna mellan Carl Bildt och en så kallad bajstårta är fler än vad man vid en första anblick kan ana.

Bajstårtan är, för den som inte hängt med i de senaste veckornas nyhetsrapportering, en tårta som serveras på Ikeas ­egna restauranger, med tarmbakterier som en av flera ­ingredienser. Tårtan i fråga heter dock inte ”bajstårta”, namnet är så att säga inofficiellt ännu.

Carl Bildt är utrikesminister. I veckan avslöjade den här tidningen att han i yngre år, just när den värsta ungdomsförbundsbjäbbigheten lagt sig, ska ha läckt information från hemliga regeringssammanträden, till främmande statsmakt, nämligen storebror i väst. Ett pikant avslöjande som Bildt naturligtvis nu måste ­bemöta, skademinimera.

Det är här jag vill komma med några tröstande ord. Det är här bajstårtan kommer in i bilden.

Eller köttfärsen.

Det finns nämligen en sedelärande berättelse gällande köttfärs, gammal sådan, till tröst för alla som klantat sig, bluffat in hästkött i lasagnen eller bara försökt imponera på grabbarna på amerikanska ambassaden.
 

Det har hunnit gå fem år sedan Janne Josefsson trampade in i några Ica-­butiker med kameran påslagen. Gammal köttfärs hade ompaketerats och sålts med ny datummärkning. Sverige rasade. Inte en jävel tänkte äta köttfärs igen. Tacosfabrikörerna darrade.

Det som sedan hände säger en hel del om människans natur, antingen något banalt eller något vackert, nästan ­bibliskt.

När man efteråt mätte försäljningen av köttfärs visade det sig att en klar ökning kunde ses just i samband med skandalen. Under de sista två veckorna i den månad då skandalen briserade sålde man 10–15 procent mer köttfärs jämfört med samma veckor året innan.

Antingen kan man se det som att människor valde att förlåta köttfärsen och vända andra kinden till.
 

Eller så väljer man att lita till den förklaring som Rickard Wahlund, ­forskare i konsumentbeteenden på Handelshögskolan, presenterade när branschtidningen Market ställde ­frågor i ämnet:

– Förenklat kan man säga att vi styrs av vanor och lathet.

Eller: folk har annat att tänka på. ­Vilket leder till att folk först tänker: fan vad äckligt med gammal köttfärs! Sedan glömmer de. Och sedan ligger köttfärsen kvar där och skvalpar i hjärnbarken tills den framåt fre­dagen infogas bland driftsbehoven och landar i tanken: Fan vad gott det vore med tacos!

Det är både djupt skrämmande och innerligt tröstande.

Och enligt samma logik kommer moderaterna vinna valet med Carl Bildt som skorrande val­lokomotiv, eftersom det enda folk kommer minnas är punkterna A) Bildt, B) USA och C) ­eeeeeh … något mer.

Bajstårtans stundande framgångar ska vi inte ens gå in på.

ARTIKELN HANDLAR OM