Caddien Andy avslöjade Trumps fuskande i golf

Foto: REUTERS/Brian Snyder
Donald Trump.
KOLUMNISTER

Plötsligt minns jag Andy, caddien.

Vi brukade gå till samma sunkiga bar under den höst jag som nitton­åring bodde i New York. Andy hade egen firma i databranschen men extraknäckte ibland som golf­caddie åt prominenta personer. Han var en diskret man. Fram till efter fyra vodka cranberry.

Flera gånger hörde jag ­Andy berätta om miljardären Donald Trump och dennes eviga försök att ­fuska. Och hur han alltid förnekade efteråt. Iskallt. Fastän Andy stått just ­bredvid och tittat.

Elva år senare tänker jag på Andy när jag passerar Trump Tower på femte ­avenyn. Det är ett försommarvarmt december. Trump behöver inte längre någon skyskrapa för att synas.

Och fuskandet har till sist uppdagats.

Washington Post intervjuade i höstas flera gamla golfpartners. Däribland golfjournalisten Rick Reilly som konstaterade att ”när det kommer till att fuska är Trump en elva på en tiogradig skala”.

”Granskningen” var signifikativ för hur Trumps valkampanj ännu bemöttes. Som ett skämt. För en vecka sedan vände det.

När Trump började hetsa mot muslimer hårdnade ­tonen. Eller om det kanske snarare var så att den dämpades. Gapflabben dog ut.

Nättidningen Huffington Post, som tidigare publicerat alla sina Trumpartiklar på nöjessidorna, förklarade att man hädanefter tänker skärpa granskningen. Rubriken fångade svängningen väl:

”Det är inte roligt längre.”

Men det är kanske inte så märkligt att ingen tog hans kandidering på allvar.

Ingenting talade ju för Donald Trump, allra minst det faktum att han är Donald Trump.

I en tid då till och med ­republikanska väljare tröttnat på skenande inkomstskillnader borde den oblyge miljardären vara chanslös.

Och i en otrygg värld ­borde väl ingen vilja ha en driftkucku med lustig frisyr i Ovala rummet.

Men i New York Times ­menar experten John Gartner att det är precis tvärtom. Trumps framgångar bygger på just idén om att USA är hotat - av invandring och klasskillnader, av Putin och terrorister.

Då söker många väljare tryggheten i en ”All American Man”. En risktagande entreprenör - karismatisk, dominant, impulsiv.

Alla de personlighetsdrag som gör att Trump aldrig borde få fingra på världens största avtryckarknapp.

Själv tänker jag på vad ­Andy brukade säga: Golf är lite som cykel­byxor. Avslöjar allt om en man.