Bebisen mår inte bättre i en 10 000-kronorsvagn

KOLUMNISTER

Få saker förvånar mig så mycket som småbarnsföräldrars köphets.

Det verkar på fullt allvar som om folk tror att deras små bebisar faktiskt kommer att må bättre, bli lyckligare och växa upp till finare människor om de bara får åka omkring i världshistoriens med största sannolikhet dyraste barnvagn Bugaboo, iklädda goretexhighttechkläder värdiga en Everestbestigare, ackompanjerat av ett par Eccokängor i priskategorin svindyrt och en lyxnapp med Swarovskikristaller i truten.

Alltså, vad tänker folk med?

Hur kan vi vara så lättduperade?

Hur har det gått så långt att vi på fullt allvar köper all den här skiten?

r det kan ju varenda normalintelligent person räkna ut med arslet att en baby inte blir lyckligare i en sprojlans ny 10?000-kronors Bugaboo. Det finns absolut ingen som blir lyckligare i en nyinköpt barnvagn med ett kilopris på 1?000 kronor.

Bebisar blir inte gladare, utvecklas inte snabbare och blir inte mer intelligenta av ett galet tutande, robot-engelsktalande babygym från Fisherprice, sover inte bättre i en hutlöst dyr spjälsäng, dricker inte vällingen bättre i en specialnappflaska från

Babyland, gosar inte mysigare med en kashmirsnuttefilt från NK.

Alla dessa babyattiraljer är meningslös skit som inte gör annat än dränerar våra plånböcker och lurar oss att tro att vi blir liiite bättre föräldrar än grannen i sin bättre begagnade Emmaljungavagn från 90-talet.

Babyshopping lockar fram våra mest primitiva statusjägarinstinkter, och det är så otroligt ängsligt på något vis.

Som om att vi är så osäkra på vår förmåga att vårda, älska och fatta kloka beslut gällande den nya lilla familjemedlemmen så att vi vänder oss till mammon.

Dyrast vagn vinner. Mest babyprylar = bäst mamma.

Nej, hur vore det om vi tog vårt mänskliga förnuft till fånga, sålde Bugaboon, de svindyra Pop-kläderna, Reimatechoverallerna, Eccoskorna, de psykedeliska, kemikalieindränkta leksakerna och gjorde något som verkligen skulle få ungarna att må lite bättre.

Typ jobbade lite mindre för att slippa hetsa efter pengar för att vara med i statusjakten.

Eller köpte 3?000 doser mässlingvaccin till barn i tredje världen.

Eller helt enkelt bara gjorde något riktigt jävla roligt för pengarna.

FAKTA

Himmel

Stefan Jarls nya film ”Underkastelsen”. Äntligen någon som gör något åt alla kemikalier som vi dagligen får i oss.

Helvete

Att mina små älskade barn redan från fosterstadiet är proppade med rester från mjukgörare i plast, bekämpningsmedel, kvicksilver och annan skit som kroppen och naturen inte kan bryta ner.