Därför har Silvia inte några toyboys

KOLUMNISTER

Tänk er följande scenario: Det är tidigt 90-tal. Silvia, allas vår så ståndaktiga drottning Silvia, har tre skolbarn med kungen.

Plikten som mor är naturligtvis givande men samtidigt dränerande. Detsamma gäller plikten som drottning. Båda uppdragen är av dygnetruntkaraktär och Silvia är skittrött på att agera perfekt mamma och perfekt hustru.

Därför bara måste drottningen få slappna av ibland.

Det ordnar Silvias lojala tjejgäng: Kärringtolvan! De drygt 40-åriga småbarnsmammorna är vana partyprissar och vet vart de ska vända sig för att fixa schysta fester. De ringer upp den kriminelle jugoslaviske exboxaren Mille Markovics, jackpot! Kärringtolvan hyr helt sonika Milles svartklubb varje måndag. De ­beställer mat från en bra restaurang, dricker fin whisky, frossar i champagne och tokar loss i varandras trofasta sällskap. Här får drottningen vara privat, här kan hon släppa garden och sitt kristliga uppdrag som drottning, fru och mor.

Lagom till kaffet vill Silvia ha in ett gäng snygga förortskillar. Hon orkar inte snacka sig igenom en middag med grabbarna, det blir på tok för tradigt, men till kaffet får de gärna dyka upp och förgylla partyt med sina läckra, ­virila kroppshyddor.

Silvia nöjer sig inte med vad som helst inte, det ska vara nytt, det ska vara ungt, det ska vara fräscht. Det rings således in nya förmågor av Silvias vänner från den Svarta boken. Varje måndag vill Silvia ha det så här. Tjejkväll med dopp i grytan, så att säga.

Vore det inte lite roligare så här, vore det inte lite fräschare på något vis, att för en gångs skull få läsa en ­story, sann eller inte, om en otrogen, maktfullkomlig, offentlig äldre kvinna som tar för sig och nyttjar sina maktmedel och behandlar unga killar som förbrukningsvaror och inte människor? Vore det inte roligare att höra om Silvia och hennes vänninors crazy partyresa till Åre med inhyrda toyboys som självklart inslag? Om Silvias strippklubbsbesök i Atlanta? Om Silvias årslånga romans med typ Tomas Ledin? Vore inte det lite roligare?

Men ni hör ju på den här sagan, den stämmer inte, den funkar inte alls.

Drottningar gör inte så här. Kvinnor gör inte så här. Då är man rökt, bränd, stämplad som illojal, hora, smutsig, sexmissbrukare, dysfunktionell mor som skiter i sin familj, en syndare. Det blir skilsmässa. Det blir raka spåret ut i kylan. Aldrig att kungen skulle köpa att Silvia betedde sig så.

Manliga monarker däremot, eller män med makt överlag, de står under andra lagar. Här är vackra kvinnor handelsvaror. Här är en kaffeflicka synonymt med en fin flaska champagne. Män måste ju för fasen få vara privata ibland.

Stackars motvillige monark.

ARTIKELN HANDLAR OM