Att det finns en marknad för otrohetssajter är galet

Läs Sanna Lundells kolumn

KOLUMNISTER

Här i Stockholm är hela staden tapetserad med Victoria Milan-affischer. ”Är du gift? Gör livet levande – ha en affär!”

Vi snackar inte om att skaffa ny bankkontakt, vara otrogen mot sitt försäkringsbolag eller byta mobilabonnemang som man kanske skulle kunna tro.

Victoria Milan vill kort och gott att vi gifta/sammanboende ska unna oss att ligga runt. Det kan som företaget skriver på sin hemsida vara lösningen på det monotona kärleksförhållandets tristess. Ett enkelt och anonymt tangenttryck kan ge oss passionen och glädjen i livet tillbaka.

Naturligtvis rasar folk över den här reklamen. Reklamombudsmannens brevlåda är överfull med upprörda brev. Det pratas om ett urholkat människovärde, om cynism, om det fula i att separera sex från kärlek. Samtliga tycks rörande överens om att det är rubbat att affischer som uppmanar till otrohet få smällas upp över hela stan.

Vad som är mer stört är att det uppenbarligen finns en marknad för den här typen av sajter. Att det antas finnas en massa gift folk där ute som sitter och står ut med en torr, oporrig, äkta hälft som de har tröttnat på. En partner som de inte kan dela sina drömmar, visioner och sexuella preferenser med. Att folk stannar kvar i skit och ens behöver krydda till livet med nätflörteri.

Jag trodde att vi levde på 2000-talet.

Att vi faktiskt kan skilja oss när det går åt pipsvängen med passionen. Eller ta en paus, gå i familjeterapi, styra upp den urholkade kärleksrelationen och hitta tillbaka till varandra. Att vi har blivit modigare och vågar ta steget ut till ett liv utan en snuttefiltsagerande partner.

Trodde att vi levde i en tid där varken kvinnor eller män är tvångsgifta med varandra, vare sig av ekonomiska eller moraliska ”vad ska grannen säga” skäl. Inte ens den gamla dängan ”vi håller ihop för barnens skull” funkar längre, alltför många visar att det går alldeles utmärkt att fixa ett fint och bra liv för barnen på varsitt håll.

Jag kan egentligen inte se någon annan anledning till att gå in på Victoria Milan än att man är sexuellt dysberoende, alternativt har en avvikande syn på relationer. Så sajten är egentligen ett utmärkt urskiljningsverktyg för alla som söker en relation där trohet ingår.

De som ger Victoria Milan tummen upp vill man inte dela sitt liv med.

Mycket enkelt egentligen – och inte mycket att oroa sig över.

FAKTA

Himmel

Mannen med marsvinet under näsan ger hopp om sossarnas framtid.

Helvete

Gaddafi.