Bin Ladin arkebuserad – och hela världen jublar

KOLUMNISTER

Att Usama bin Ladin är död kan inte ha undgått någon. Avrättad.

Arkebuserad. Och världen jublar. Sverige jublar. Till och med mannen med den stora mustaschen som jag satte så stort sossehopp till, jublar.

Helt plötsligt tullar varenda människorättsivrare och pacifist på sina ideal och instämmer i massans jubelkör och köper idén om att bin Ladin hade förbrukat sin rätt att behandlas som en människa.

Han var ju liksom för ond. För vidrig. För galen. En terrorist som med iskall blick och hatfullt utseende tog på sig 9/11-attacken, då måste man ju vara ondskan själv. Och ondskan ska tas till varje pris. Död eller levande har ingen betydelse.

Det är skrämmande att hela världen verkar ha bestämt sig för att det finns människor där ute som inte förtjänar en rättvis rättegång.

Att vårt rättssystem inte riktigt gäller alla. Att man kan skita i de mänskliga rättigheterna och kosta på sig att slänga in en elittrupp och utomrättsligt avrätta vissa riktigt fula fiskar och hävda att det var ett led i en väpnad konflikt som startades av Usama himself. Hämnd och vedergällning som för civiliserade, demokratiska människor, aldrig någonsin har varit en rumsren rättviseskipande metod är plötsligt, när den riktas mot Usama, rätt och riktig.

Hade det i ärlighetens namn inte varit skönare för allas våra människohjärtan att se Usama bin Ladin i en rättegång? Att stå upp för våra demokratiska principer där alla har rätt att ställas inför domstol, vilket brott man än har begått.

Att INTE betala tillbaka med samma mynt och sälla oss till terroristernas, diktatorernas och fascisternas fega metoder. Att få se bevis fälla honom till ett straff som vilken annan mänsklig varelse som helst.

Hade det inte varit fullständigt fantastiskt att ge Usama bin Ladin chansen att förklara och eventuellt försvara sig?

Verkligen reda ut vad den här mytomspunne turbanklädde killen, som i tio års tid har förkroppsligat och symboliserat ondskan för en hel värld, faktiskt har gjort och inte gjort.

Att äntligen få svar på alla de frågor som anhöriga till terrorismens offer lever och brottas med dagligen.

Inte bygga på myten om att han var ondskan och i stället rasera den.

FAKTA

Himmel

Blommande magnolier

Helvete

Den här utdragna melodifestivalen som ockuperar hela våren

ARTIKELN HANDLAR OM