Punkbönen kan ge henne fängelse – jag fick en idol

KOLUMNISTER

Sommarlovet är över och jag har efter att ha tagit igen en månads skörd av nyheter förutom att ha blivit sedvanligt upprörd över giriga chefen Christina Lugnet, läget i Syrien och diktaturen i Vitryssland, för första gången i livet fått en idol.

Foto: AFP
Tjejerna i punkbandet Pussy Riot dömdes för huliganism. Nadezhda Tolokonnikova i mitten.

Jag har klippt ut en bild av henne och nålat upp på väggen ovanför mitt skrivbord. Den ryska punkgruppen Pussy Riots sångerska Nadezhda Tolokonnikova. ­ I slutet av juli påbörjades rättegången mot bandet som står ­åtalade för huliganism motiverad av religiöst hat. Det påstådda brottet: att ha dansat och sjungit en minut i en kyrka.

I februari i år gjorde nämligen Pussy Riot en performance i Moskvas mest kända kyrka, Frälsarkyrkan. De kallade sin performence för en punkbön och bad Jungfru Maria att stoppa Putin. ”Jungfru Maria, fördriv Putin”, sjöng de. Tre unga kvinnor ­dansade i färgglada kläder och balaclavas, spelade luftgitarr, ­påbörjade en regimkritisk sång och lämnade utan protester ­kyrkan när polisen dök upp.

Thats it. Inget våld. Inga hot. ­Bara ett desperat försök att ­genom en liten trudelutt förändra ett havererat politiskt system. De ville belysa det faktum att den ryska ortodoxa kyrkans överhuvud patriarken fader ­Kirill innan valet sa att troende måste rösta på Putin. Uppmärksamma den omfattande korruptionen inom kyrkan.

Efter några veckor greps ­Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alekhina och Yekaterina Samutsevich och häktades. Fader Kirill brännmärkte deras framträdande som ”hädelse”. Han gick så långt att han till och med fördömde de troende, som var ­upprörda över själva handlingen, men ville visa barmhärtighet mot kvinnorna och förlåta dem.

Nu riskerar de fängelsestraff på upp till sju år. I går fick den 22-åriga mamman och sångerskan i bandet själv lägga fram sin syn på processen och det påstådda brottet.

I ett tal på en halvtimme ska hon i rättsalen ha delat med sig av filosofiska tankar, det starka politiska engagemanget som låg bakom uppträdandet ­i kyrkan och citerat kända ryska författare som Alexander Solzjenitsyn, Fjodor Dostojevskij och långa texter ur bibeln.

Hon citerade apostlar som talar om frihet att säga sin mening och imponerade stort på alla i rättsalen.

Hon vände på situationen och använde sin korta tid i rätten till sitt eget politiska syfte. Så. Jävla. Modigt.

Himmel

Att festivalen Way Out West skippar köttet i år. Det ska kraftigt minska festivalens klimatpåverkan. Så fint när stora kommersiella aktörer tar aktivt miljöansvar.

Helvete

Stor besvikelse över att medaljhoppet Rolf-Göran Bengtssons häst skadade sig under den sista laghoppningen. Hade sett fram emot deras individuella ritt i veckor.

ARTIKELN HANDLAR OM