Omöjligt att tycka bögar är konstiga

KOLUMNISTER

Jag är alldeles varm och lycklig i själen efter att ha sett två avsnitt av SVT:s fantastiska dramasatsning ”Torka aldrig tårar utan handskar”.

Jonas Gardell är ett geni som kan ge rättvisa och skildra vår svenska historia och de homosexuellas utsatthet genom den på ett sådant briljant sätt. Bara den lilla passagen när Stefan Sauks roll­figur håller den döende sonen Rasmus pojkvän Benjamin i handen intill sjukhussängen och säger ”det var minsann en riktig liten frökenhand” säger liksom allt.

Jag sätter mitt hopp till den här ­serien på ett tämligen allvarsamt sätt, jag tror nämligen att när man väl har sett ett avsnitt eller två av den här serien så är det i stort sett omöjligt att tycka att bögar är ­sjuka, äckliga, konstiga eller fel någonsin igen.

Man kan inte låta bli att känna med, tycka om, känna igen sig i precis varenda en i den här fina berättelsen.

Efter att ha sett den så förstår man hur jävla galet det är att Världshälsoorganisationen klassificerade homosexualitet som en sinnessjukdom fram till 1990.

Man förstår precis hur knäppt det är att homosexualitet ses som synd i större delen av världen och att samkönade relationer uppfattas som avvikande, vidriga och fel.

Om jag fick bestämma så skulle ”Torka aldrig tårar utan handskar” sändas i varenda EU-land ocensurerad på barnvänlig tid.

Vi är nämligen del av ett EU där vissa medlemsländer – just i detta nu Grekland – anser att den brittiska ­dramaserien ”Down town Abbey” måste censureras på grund av en gaykyss mellan godsets butler Thomas Barrow och en hertig som är på besök.

Den grekiska tv-kanalen grundar sitt censurbeslut på att de behövde följa reglerna för barnvänlig tv.

I Litauen, en annan EU-medlem, röstade parlamentet 2009 med stor majoritet för ett lagförslag om förbud mot att rikta positiv information om samkönade relationer mot barn och ungdomar.

Också Malta, Cypern, Estland, Lettland, Polen, Grekland och ­Italien ligger ­risigt till rankningsmässigt när det gäller övergrepp mot homosexuella.

Att EU där det fortfarande 2012 kan vara förenat med livsfara att gå hand i hand med den man älskar tilldelas Nobels fredspris känns därför som ett stort hån mot ­alla hbtq-personer.

Himmel

Att Håkan Hellströms texter och musik blir spelfilm. ”Känn ingen sorg” kan bli hur bra som helst.

Helvete

Att socialtjänsten gång på gång brister i att utse och kontrollera jourfamiljer. Jag vill aldrig mer läsa om jourpappor som misstänks för våldtäkter på omhändertagna misshandlade syskon i förskoleåldern. Aldrig mer få höra om barn som tvingas ur aska rätt in i elden. Det får bara inte ske.