Dags för en kurs i empati, Knutsson

KOLUMNISTER

Christina Knutsson är en kvinna som jag tycker förtjänar att sättas i skamvrån i dag.

Som ordförande i socialnämnden i Falun yttrande hon följande föraktfulla fras när hon i onsdags medverkade i en intervju i Sveriges Radio med anledning av att en bostadslös äldre man med alkoholproblem hamnade på gatan efter att ha skrivits ut från sjukhus:

”Man har ett val här i livet, om man vill fortsätta missbruka eller om man vill ta hjälp”.

På så sätt förklarade hon varför Falu kommun har valt att inte ha några bostäder att erbjuda miss­brukare som inte klarar av att upp­båda viljan att sluta missbruka. Hon tycker att det är upp till var och en att sluta supa och knarka och att kommunens skattepengar behöver gå till annat än missbrukarbostäder, så några lägenheter för alkisar och pundare kommer det inte att bli i Falu kommun.
 

Återigen befäster hon fördomen om att beroendesjukdomarna är något man väljer att få. Att alkisar och knarkisar är onda, karaktärslösa, egoistiska typer som ägnar sig åt att göra livet besvärligt för sin omgivning och mest kostar en massa pengar för att de vill att livet ska vara en evig fest.

Och det hade väl varit förståeligt om det inte vore så att hon är ordförande i socialnämnden och om någon borde ha koll på både socialtjänst ­ lagen som säger att alla människor ska ges hjälp, även missbrukare, och på sjukdomen alkoholism.
 

Hon om någon borde ha gått på minst en klargörande föreläsning där hon har fått höra att alkoholism enligt WHO är en progressiv, kronisk sjukdom med hög återfallsprevalens som innefattar en tvångsmässig önskan att konsumera alkohol.

Den ingår i diagnosgruppen ”Psykiska störningar och beteendestörningar orsakade av psykoaktiva substanser” och är alltså ingen slapp olat som man ”väljer” att lägga sig till med. Väljer att få. Väljer att dö i. För det är vad alkoholister gör. De dör i förtid. De blir sjuka, både fysiskt och psykiskt, förlorar oftast hela sitt sociala nätverk, sina arbeten, kontakten med sina nära och kära och när sjukdomen har gått så långt så ingår en oförmåga att uppbåda viljan att sluta dricka.

Jag vet inte vilken värld Christina Knutsson lever i, men klart är det att hon omgående borde ta tjänstledigt eller ännu hellre säga upp sig och ta ett jobb på random avgiftnings­avdelning på något av landets beroendecentrum och gå en kurs i empati för att skaffa sig kunskaper om hur beroende­sjukdomarna fungerar.

Himmel

Underbart att Silvio Berlusconi dömts till fängelse.

Helvete

Den antifeministiska våg som med förhållandevis litet motstånd har fått välla in över Sverige det senaste decenniet. Maria Sveland tar sig an att briljant beskriva och analysera ämnet i sin nya bok Hatet. En mycket viktig bok som borde bli allmän läsning för alla gymnasister.