Vi är ett 90-procentigt nej till vår vapenexport

KOLUMNISTER

Sveriges befolkning är rörande överens om att det är helt fel att exportera vapen till länder i krig, eller länder där allvarliga brott mot mänskliga rättigheter sker. Det allra flesta (90 procent av svenskarna enligt Demoskop) fattar att det är högst amoraliskt att pumpa in vapen i diktaturer, i regimer som har en vidrig människosyn.

Det här kanske är den enda fråga där vi svenskar nästan helt och ­hållet är förenade i ett enda stort rungande nej. Vi fördömer vapen­exporten som den ser ut i dag. Tycker att den är galen.

Svenska staten är med på noterna. Vapenexport är enligt lag i princip förbjuden. Undantag kan i och för sig göras, men regeringens riktlinjer är glasklara och säger sammanfattningsvis att vapenexport inte bör ­beviljas om ett land är involverat i, ­eller riskerar att dras in i, en väpnad konflikt eller om det förekommer grova och omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter.

Ändå är Sverige världens största ­vapenexportör i relation till folkmängd. Och det är inte bara snälla ”försvarsvapen” vi kränger, tvärtom är huvuddelen av det som säljs ­vapen för strid. Över hälften av svensk krigsmaterialexport gick till 20 länder som klassas som icke­demokratier. Saudiarabien, Brunei, Pakistan, Förenade Arabemiraten och andra ur ett människorättsligt perspektiv osköna stater.
 

En av våra största vapenkunder är Saudiarabien. Vi har ju till och med planerat att hjälpa landet att bygga en egen vapenfabrik. Svenska vapentillverkare tycks älska Saudiarabien, som fick köpa en femtedel av den totala exporten förra året.

Låt oss påminnas om vad för typ av land Saudiarabien är. Absolut monarki, en av världens mest hårdföra diktaturer där politiska partier inte är tillåtna.

Inte heller fackföreningar ­eller ­någon form av oppositions­grupper. Demonstrationer är förbjudna. ­Yttrande- , religions-, rörelse- och föreningsfrihet saknas helt. Verk­ställer flest avrättningar i världen, även för brott begångna av minder­åriga.
 

Avrättningsmetoderna som brukas är vanligtvis halshuggning eller arkebusering, enligt Amnesty International.

Tortyr, godtyckliga fängslanden, bristfälliga rättegångar och undermåliga fängelseförhållanden är några av de grova brott mot de mänskliga rättigheterna som frekvent förkommer i landet.

Jag skulle så gärna vilja att svensk vapenhandel inte får lov att fortsätta blomstra när i princip alla är rörande överens om att den är en stor skam för vårt land.

Himmel

Nu kommer våren. Hur osannolikt det än känns just nu när isen fortfarande har Sverige i ett stadigt grepp, så kommer den att braka loss med besked inom kort. Med fågelsång och bristande knoppar och plusgrader.

Helvete

Jag gav mig ut på E4 söderut i snöstormen häromdagen. Det blåste vilt, snön ­yrde, väglaget var snorhalt och sikten i princip obefintlig. Ändå blev jag omkörd av inte mindre än åtta tunga lastbilar. Samtliga körde i mer än den tillåtna hastighetsgränsen på 80 km/h och riskerade inte bara sina egna liv utan alla våras ­också.