Därför är Rudin veckans modigaste

KOLUMNISTER
Foto: TT
Tomas Rudin (S) erkände sina alkoholproblem.

Med orden ”Jag skäms som en hund” damp nyheten om att sossen och Stockholms oppositions­borgarråd Tomas ­Rudin hade snattat snordyr whisky på systemet i Farsta ned som en bomb i onsdags. Att skammen fortfarande genom­syrar sjuk­domen alkoholism allra mest är förbannat sorgligt. Tomas Rudin skäms för att han har alko­hol­problem. Förmodligen skäms hans familj likväl. Och kollegorna i partiet. Trots att alkoholism sedan länge är klassificerat som en sjukdom av WHO. En sjukdom som Tomas Rudin delar med över 300 000 svenskar. En allvarlig, dödlig sjukdom som det är på ­tiden att vi slutar låta vara stigmatiserande och skamlig.
En annan del av sjukdomen är förnekelse som förklarar varför Tomas Rudin stegade fram till kassan, drog upp plånboken och faktiskt betalade för två flaskor alkoholfritt vin, men inte för whiskyn som han i stället gömde innanför rocken. Om ingen visste, inte ens Systembolagspersonalen, så syntes kanske sjukdomen inte ens för honom själv.

Tomas Rudin är därför veckans modigaste man. Trots samhällets ­signaler om att alkoholberoende fortfarande är något som man bara borde ta och rycka upp sig ifrån, så vågade han stå för det han har gjort och dela med sig av vilka konsekvenser sjukdomen har.
Han har sjukskrivit sig för att få hjälp med sin sjukdom och bett om ursäkt för att han i sin mentala besatthet begick ett brott. Vackert att se att människor inte är mer än just människor. Med fel och brister och för­mågan att be om ursäkt, förklara sig och gottgöra.

Jag hoppas nu innerligt att social­demokraterna stöttar Tomas Rudin i hans tillfrisknande och välkomnar honom tillbaka in i politiken igen. Människor som honom behövs för att belysa beroendesjukdomarnas brutala framfart i vårt land.
Sjuk­domar som ytterst få får adekvat hjälp för. Av 300 000 svenskar får ­endast 50 000 behandling för sina problem och hjälpen är, som Gerhard Larsson konstaterade i missbruksutredningen 2011, mycket bristfällig.

Den mänskliga kostnaden är hög både för missbrukare, deras familj­er, släkt och vänner. Samhällets kostnader för missbruket är 150 miljarder varje år. För varje krona som satsas på missbruksvården får vi enligt utredningen minst tre kronor tillbaka inom några år. Ändå görs mycket litet från regeringens håll.

Himmel

Foto: STEFAN JERREVÅNG

  Pussy Riots besök på QX-galan gjorde mig lyckligt starstruck!

Helvete

Foto: ANNA TÄRNHUVUD

  Att Stockholm stad river de rumänska tiggarnas tält­läger i Högdalen under årets kallaste månad. Ställ dit ­baracker och bajamajor i stället.

ARTIKELN HANDLAR OM