Barnen tvingas vistas i en armageddon-miljö

KOLUMNISTER
Jan Björklund (FP) kan inte komma undan med att allt är sossarnas fel, skriver Sanna Lundell.

När ska Jan Björklund vakna upp och inse att hans skol­politik inte fungerar? Att hans ”åtgärder” har visat sig vara fullständigt felriktade under hans tid som skolminister? De svenska skolresultaten fortsätter att sjunka och resultaten i den senaste Pisa-mätningen som kom i december 2013 var chocklåga. Sämst i hela OECD. Vi har just nu en katastrofdålig skola. Och han kan inte längre, efter snart åtta år i regeringen, försöka komma undan med att allt är sossarnas fel.
Två av mina tre barn går i den här svenska chockdåliga skolan. Jag möter dagligen underbetalda lärare som ägnar sjukt mycket tid åt administrativa uppgifter i stället för lärande och som riskerar att bli sjuka av den absurda stress de upplever i barngrupperna som är alldeles för stora. Mina barn vistas hela dagarna i en armageddon-miljö. Nära undergången. För går det inte bra i skolan, så väntar ett liv i utanförskap.

Alliansen har nämligen, förutom att urholka skolan under åtta år, nedmonterat möjligheterna för svagare elever att hämta hem senare i livet.

De har minskat resurserna för elever med hjälpbehov, de har tagit bort möjlig­heten att läsa igen på komvux för att höja betyg, de har skapat ett system som skapar ojämlika framtidsutsikter redan från våra ungars första skoldag. Skolan framstår med rätta som en totalt oattraktiv arbetsplats och platserna på lärarprogrammen gapar på flera håll ekande tomma. Vem vill ta studielån i tre år för att öppna dörren till ett låglöneyrke som riskerar att bränna ut en?
När ska Reinfeldt vakna och sparka Björklund? När ska han inse att han har tappat förtroende även hos många blå väljare? Resultatet av den analys som OECD:s chef för utbild­nings­frågor Andreas Schleicher låtit utföra för att ge regeringen ett hum om vad som är fel, visar att lärar­yrkets låga status är den viktigaste förklaringen bakom de dåliga resultaten.

Skolan måste bli mer attraktiv som arbetsplats, lönemässigt, ur ett hälsoperspektiv men också ideologiskt. Lärare måste ges möjlighet till att göra karriär.

Björklunds replik på analysen får mig att undra om vi lever i en fars. Han vill att vi börjar betygsätta fjärde­klassare. Äh, vad sa du nu? Ännu mer administration och stress? Hur tänkte du nu, Björklund? Inte alls, tror jag.

Himmel

OS. Det har debatterats om riktigheten i att Ryssland arrangerar OS. Så här i efterhand kan man konstatera att det föll väl ut. Aldrig förr har väl Rysslands och Putins smutsiga politik hamnat i strålkastarljuset som nu. Att svenskarna kammar hem medalj efter medalj gör dessutom att jag gråter av glädjeyra.

Helvete

Blondinbellas osmakliga uppmärksamhetskupp inför lanseringen av sin nya hudvårdsserie genom att såga av feminismen med orden ”Feminister är ett gäng kränkta vita medelklass­kvinnor sittandes med rödvin runt ett bord som hittar på frågor att strida för” fick hon extremt många klick och bloggbesök. Jag tycker vi bojkottar hennes produkter tills hon förstår att hennes imperium aldrig någonsin hade kunnat byggas utan feminismen.

ARTIKELN HANDLAR OM