Polisen agerar som om vi lever på stenåldern

KOLUMNISTER

”Dunderröka och rysk vodka finns inne”. Jag råkar av misstag ta min dotters telefon som är likadan som min egen.

Det dröjer en stund innan jag förstår att jag tagit fel och jag hinner under de här sekunderna gå in på Instagram och få syn på en ”reklambild” på spice och rysk vodka postad av någon som använder sig av ett välkänt varumärke för att langa till tonåringar.

Min dotter som vid tillfället är 13 år ung är tydligen alltså Instagramvän med någon som gärna vill att hon köper droger och sprit i helgen.

Denna någon postar bilder på sina varor i parti och minut och erbjuder sig ”vänligt” att köra ut spriten till sina unga köpare mot en struntsumma. Jag tror på fullt allvar att det måste vara ett skämt, att jag sett fel och går något chockad in på min dotters rum och undrar förvirrat vad det hela är frågan om.

Hon förklarar att hon för några dagar sedan fick en vänförfrågan från denna ”systembolaget” som hon tackade ja till och för att få reda på vem denne nya ”vän” kunde tänkas vara så bad hon om att få bli hens vän också och nu översköljs hennes Instagramflöde av sprit- och knarkreklam direkt riktad mot henne.

Visst är tonåringar mästermanipulatörer, men i det här fallet ser jag i hennes ögon att hon är helt ärlig och faktiskt själv alldeles chockad.

Hon förklarar att det är så här det går till nu för tiden. Att i princip alla hon känner vet att den här langningen existerar. Vi pratar en stund och så hjälps vi åt att blocka den här försäljaren.

13 år. Inte färdigvuxen på något sätt. En hjärna stadd i utveckling. En skör själ. En vacker liten människa i utveckling och växande som har tillräckligt fullt upp med livet som nybliven tonåring. En ålder då man kämpar med att försöka passa in och vara som alla andra och förhålla sig till att snart bli vuxen. En ålder då man är som mest formbar och sökande, den målgrupp som alla reklammakare drömmer om att nå. Den formbara tonåringen som skapar köpmönster som håller i sig resten av livet.

Det finns anledningar till att svensk alkoholpolitik syftar till att minska alkoholkonsumtionen.

Alkohol- och drogberoende tar extremt många liv i vårt land och orsakar oändligt lidande för de över 2,5 miljoner anhöriga som står bredvid. Forskning visar att ju längre en tonåring skjuter upp sin alkoholdebut desto mindre är risken för att utveckla ett beroende.

Ändå gör polisen i stort sett ingenting för att få stopp på Instagramlangarna. De agerar fortfarande som om vi levde på stenåldern och som om internet vore en låtsasvärld för sig, där inget ont på riktigt sker.

Langarna befinner sig i laglöst land och kan helt ostört sköta sin försäljning utan att stöta på patrull. Det är faktiskt helt absurt.