Därför behövs Svenska Hjältar

”Vi behöver sätta ljus på den goda kraft som finns”

KOLUMNISTER

KRÖNIKA: Sofia Olsson Olsén, tf chefredaktör och ansvarig utgivare för Aftonbladet

Följ Svenska Hjältar på Facebook

För ett år sedan önskade Mark Levengood ett gott nytt år när Svenska Hjältars gala avslutades efter en underbart gnistrande kväll.

Det blev inget gott nytt år.

I höst har de mörka nyheterna avlöst varandra; mord, terror, flyktingkris, miljökatastrofer…

På Aftonbladets nyhetsredaktion har vi varje dag gjort vårt yttersta för att bevaka och förklara allt det som sker.

Men ska det aldrig ta slut? Hur mycket orkar vi ta till oss?

Foto: MAGNUS WENNMAN
Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén.

Därför har vi också ansträngt oss för att hitta de goda nyheterna. De som ger hopp.

Därför är Svenska Hjältar viktigare än någonsin. I allt det mörka behöver vi stanna upp och sätta ljus på den goda kraft som finns mitt ibland oss. De alldeles vanliga människor som gjort något alldeles fantastiskt för sina medmänniskor. Det är där hoppet finns. Ett år som 2015 blir det uppenbart att det är viktiga historier att berätta. Nyheter kan inte bara handla om människor som sprider död och rädsla. Vad vore det för nyhetsvärdering?

Det var också så projektet Svenska Hjältar kom till för nio år sedan. Att utnyttja kraften från Aftonbladets redaktion för att leta fram de goda och värmande historierna och lyfta fram medmänniskor som vågar göra något annorlunda och förmår trotsa mörkret.

För varje år har Svenska Hjältar vuxit. Förutom journalistik och en fantastisk gala är det så mycket mer. För fjärde året har Svenska Hjältar varit på skolturné och mött närmare 5000 elever. Unga hjältar har talat om mobbning, näthat, psykisk ohälsa och civilkurage med eleverna. Och engagemanget har varit större än någonsin. Också unga upplever i dag världen som hård. Hjältarnas berättelser har gripit många av dem djupt och väckt viktiga diskussioner. Vi är övertygade om att sådana diskussioner ger styrka.

Svenska Hjältar har i år dessutom intagit både Almedalen och Bokmässan i Göteborg för att politiker och gemene man ska få träffa hjältarna som gör skillnad i samhället. I höst har också programmet ”Williams hjältar” rullat på Aftonbladet.se, där jurymedlemmen William Spetz visat att hjältemod saknar ålder. 

Nu är det dags för Svenska Hjältar 2015. Vi hoppas på en varm och ljus kväll i vintermörkret. En gala som vill hylla mångfalden, alla människors lika värde och det civilkurage som krävs för att de orden ska betyda något. Jag tror det är en gala vi behöver mer än någonsin.