Jag är stolt över att vara journalist 2016

Foto: MAGNUS BERGSTRÖM
De nominerade till Stora Journalistpriset 2016.
KOLUMNISTER

Oavsett vem som ­vinner så kan vi ­redan nu konstatera att 2016 är den goda journalistikens år. Konkurrensen är stenhård till det ­finaste priset av dem alla ­- Stora journalistpriset.

”För att de låtit form och innehåll gå hand i hand och skapat en ny standard för långläsning i digitalt format”, skriver juryn i nomineringen av ”Det svenska hatet”, ­ en originalstory gjord för Aftonbladet.

En story i drygt 40 delar som spänner över en miljon tecken avsedda att läsas i mobilen och som nu även publicerats i bokform.

”En isande lägesrapport om den svenska rasismen … Gör därför texter som ­Gellert Tamas ’Det svenska hatet’ till obligatorisk skolläsning”, gick det att läsa i Dagens Nyheters recension.

Journalisten och för­fattaren Gellert Tamas är, ­tillsammans med digitala ­redaktören Linn Ogelid, ­nominerad i klassen Årets förnyare och kommer där att gå upp mot journalisten Helena Bengtsson, SVT, för att hon ”som internationell superstjärna inom databas­journalistiken hittar scoop­en där andra bara ser ettor och nollor” och journalisten Bo Sjökvist, SVT, som med sin serie ”Mitt psyke och jag” ”med mobiltelefon och tålamod skildrat psykiskt lidande på deltagarnas egna villkor och därmed visat att det enkla kan vara det geniala”.

I klassen Årets avslöjande tävlar Aftonbladets grävande reporter Richard Aschberg med sitt avslöjande av fackförbundet Kommunals utsvävningar med motiveringen ”För att han i en spektakulär avklädning ­visat hur de förtroende­valdas slöseri, frosseri och girighet leder till ett svart hål av raserat förtroende”.

Han möter i samma klass Bosse Lindquists avslöjande om misstänkt forskningsfusk i SVT-dokumentären ”Experimenten” och reportrarna Mattias Carlsson och Mikael Delin, Dagens Nyheter, och deras avslöjande om Riks­revisionen.

Så ni hör.

Det finns fler klasser och ännu mer god journalistik som i olika former publicerats i år och som tävlar om nio dagar.

Jag är så klart speciellt stolt över den journalistik som Aftonbladet står för, och jag håller tummarna för oss, men jag är också stolt över att vara journalist i Sverige 2016.

I en tävling där alla är ­vinnare innan det ens ­avgjorts.