Han gör sitt land utfattigt

Mugabe – hjälten som blev skräckledare

1 av 3 | Foto: ap
NYHETER

Inte många har lyckats förvandla ett rikt land till ett fattighus.

Födelsedagsbarnet Robert Mugabe är en av dem.

Frihetshjälten som blev Afrikas värsting.

Kamrat Mugabes vänner har samlat in närmare tio miljoner kronor för att fira sin president som blir 83 i dag.

Födelsedagskalaset blir överdådigt trots att många invånare går hungriga.

Så här berättar en zimbabwisk student för BBC.

– Kostnaden för bussresorna till universitetet har tredubblats de senaste två månaderna. Priset för en måltid har tiodubblats. De flesta har tvingats ta bort bröd, mjölk, kött och ägg från matbordet. Jag känner folk som promenerar 30-40 kilometer till jobbet därför att de inte har råd med bussen.

Så fort de få som har jobb får sin lön växlar de in den i utländsk valuta. Inflationen är uppe i över 1 500 procent, den högsta i världen. Medellivslängden är 37 år för män och 34 för kvinnor. Lägst i världen.

Arbetslösheten är 70 procent.

Efter Mugabes 27 år vid makten är vitala samhällsfunktioner som sjukvård på väg mot kollaps.

Aidskatastrof

Att diktatorer missköter sina länder finns det många exempel på. Men att en envåldshärskare systematiskt förstör landet han var med om att grunda är ovanligt. Som en pappa som våldtar sina egna barn.

”En karikatyr av en afrikansk diktator”, säger sydafrikanske fredspristagaren Desmond Tutu om Mugabe.

Zimbabwe har på tio år förvandlats från Afrikas kornbord till ett svältande korthus på väg att rasa omkull.

Bortsett från aids är det en medvetet tillverkad katastrof. Mugabe använder svältvapnet för att göra sig kvitt sina politiska motståndare och stärka greppet om makten.

Nedgången tog fart på allvar när Mugabe år 2000 tvingade de vita jordbrukarna att lämna ifrån sig sin mark till regimens anhängare, många med ringa erfarenhet av jordbruk.

Följden blev ett jätteras i matproduktionen. En tredjedel av befolkningen är beroende av nödhjälp utifrån.

Tortyr och valfusk

Valfusk, tortyr och kväst pressfrihet har blivit Mugabes adelsmärken.

EU vägrar honom inresetillstånd sedan fem år.

Mugabe fortsatte ändå terrorn med att riva 700 000 människors bostäder i operationen ”Driv ut slöddret”. Men det var bara i anti-Mugabeområden som grävskopor dök upp och plöjde ner skjul och hus. Många av de bostadslösa bor fortfarande under bar himmel.

Var de svartas idol

Mugabe var Afrikas svarta hopp. Hans förvandling har fått många att undra om han blivit galen. En del spekulerar i att hans humanistiska sida försvann när hans första hustru Sally dog i cancer 1992.

På 70-talet ledde han befrielserörelsen Zanu mot den vita rasåtskillnadsregimen i dåvarande Rhodesia. Innan dess tillbringade han tio år som politisk fånge. Han var personlig vän med Olof Palme och blev en internationell kelgris när Rhodesia blev Zimbabwe utan att han kastade ut de vita.

Vad många blundade för då var att Mugabe lät döda uppemot 50 000 i ett försök att utrota den politiska oppositionen. Redan 1987 avskaffade han premiärministerposten och fick extra maktbefogenheter som president.

Med Mugabe i toppform har zimbabwierna inget större hopp att snart bli kvitt sin plågoande.

Wolfgang Hansson