Diktatorn dör hellre än avgår

83-årige Mugabe attackeras från alla håll

NYHETER

Frivilligt tänker diktator Robert Mugabe inte ge upp.

Inte ens nu när hans kompisar i grannländerna och hans eget parti vänder sig mot honom.

Det är troligare att han dör i en statskupp än avgår.

Foto: AFP
SISTA STRIDEN Robert Mugabe flög till ett krismöte i Tanzania i går för att träffa andra afrikanska ledare och diskutera krisen i hans land.

Så här hårt har Zimbabwes Mugabe aldrig pressats sedan han förvandlades från Afrikas frihetshjälte till kontinentens värsting. Han slåss för sin politiska överlevnad.

Han angrips på tre fronter:

4?Egna partiet Zanu-PF är splittrat inför Mugabes önskan att förlänga sin ämbetsperiod till 2010. För första gången finns det de som kräver att Mugabe ska sluta nästa år.

4?Grannländernas statschefer knorrar för första gången. Trötta på att ta hand om miljontals flyktingar från Zimbabwe.

Samarbetsorganisationen SADC har tidigarelagt ett krismöte i Tanzania enbart för att ta Mugabe i örat. Det väntas ske i dag. Mugabe ska ha landat i Dar Es Salaam i går kväll.

Hittills har statscheferna agerat som ett ”old boys”-nätverk där alla håller varandra om ryggen.

Nu liknar Zambias president Levy Mwanawasa grannen vid ”ett sjunkande Titanic”, där passagerarna ”kastar sig överbord för att rädda sina liv”.

4?Oppositionen är på offensiven. Ledaren Morgan Tsvangirai misshandlades nyligen brutalt av polisen. I går greps han igen. Polisens beteende tyder på att Mugabe är nervös och till varje pris vill tysta Tsvangirai.

Mugabes hot mot utländska diplomater och hans ”gå och häng er” till svar på västerländska statschefers kritik vittnar om en desperat man.

Morgongympa

Med sina 83 år har Mugabe rimligen inte så många år kvar vid makten även om han är i god fysisk form och enligt sin unga hustru kliver upp klockan fyra varje morgon för att köra sitt gymnastikprogram.

Men med en ekonomi i fritt fall har varken zimbabwierna eller grannländerna råd att vänta. Inflationen är drygt 1?500 procent. Sjukvård, skolor och andra vitala samhällsfunktioner är på väg att kollapsa. Medellivslängden – 37 år för män och 34 för kvinnor – är den lägsta i världen.

Mugabe förvandlade vad som en gång var Afrikas kornbod till en ruinhög. Han har gjort det på ett systematiskt sätt för att själv kunna klamra sig kvar vid makten.

Jag kan bara se ett sätt att få Mugabe att gå frivilligt. Ge honom amnesti mot åtal. Det är han definitivt inte värd. Men det kan vara enda räddningen för Zimbabwe.

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM