15 döda i går - Irak börjar likna Vietnam

Allt svårare för Bush att värja sig mot jämförelser

NYHETER

Till 58 000 döda är det långt.

Men USA:s Irak-äventyr börjar alltmer likna Vietnam.

Hur många fler döda amerikaner i Irak tål väljarna? Börjar det bli dags att kasta in handduken?

Frågor Bush måste ställa sig om han vill överleva som president.

Foto: AFP/PRESSENS BILD
svart dag för USA I går sköts en amerikansk helikopter ned nära Bagdads internationella flygplats, 15 dödades och 21 skadades. Det gjorde gårdagen till den svartaste dagen för USA sedan ockupationen av Irak inleddes.

Helikopternedskjutningen gjorde gårdagen till den svartaste dagen för USA sedan ockupationen av Irak inleddes, 15 döda och 21 skadade.

Sättet det skedde på är minst lika oroande som det stora antalet offer.

Mardrömsscenario

Saddam-anhängarna - som med största sannolikhet ligger bakom dådet - har visat att de har kapaciteten att tillfoga ockupationsmakten stora förluster i en enda attack. Utan att lita till självmordsbombare.

Mardrömsscenariot är att det börjar trilla ner helikoptrar lite här och var och att dödssiffrorna snabbt accelererar.

Länge har varningar hörts för att det skulle hända. Vid krigsslutet försvann ett stort antal handhållna luftvärnsrobotar från den irakiska arméns lager.

Med tanke på ett flertal försök runt om i världen att skjuta ner civila passagerarplan med denna typ av vapen var det ingen vågad gissning att ockupationsmakten förr eller senare skulle få smaka på medicinen.

Det förklarar också varför flygplatsen i Bagdad ett halvår efter "befrielsen" fortfarande är stängd för civil flygtrafik. Riskerna är uppenbara och fienden osynlig.

Försiktighet bör iakttas vid alla jämförelser med Vietnam. Skillnaderna är stora. Ändå går det inte längre att låta bli.

Trend åt fel håll

Genomsnittliga antalet attacker mot ockupationsmakten har ökat till över 30 om dagen. I oktober dog 33 amerikanska soldater av fiendeeld. Dubbelt så många som månaden innan.

Trenden går åt fel håll. Mer blod. Fler döda. Djupare in i träsket.

Ockupanterna är snart lika impopulära i Irak som de var i Vietnam.

Vi ser i första hand bilderna från Bagdad på lemlästade kroppar och förkolnade fordon.

Lättväckta minnen

Amerikanerna ser allt fler kistor som sänks ner i fädernejorden och rödgråtna anhöriga. Minnena från traumat i Sydostasien på 70-talet är lättväckta.

I dagens USA finns ingen tolerans för dödstalen i Vietnam. Minnet av 11 september gör att amerikanerna är beredda till stora uppoffringar. Men om gränsen går vid 1 000 eller 5 000 döda är det ingen som vet.

President Bush hatar jämförelser med Vietnam, men får allt svårare att värja sig. Motståndarna utnyttjar redan de stupade i sina kampanjer inför valet om ett år.

Bush har inga planer på att dra sig ur Irak med svansen mellan benen.

Men så länge USA inte får verklig avlastning av andra länder har han bara två val. Så snabbt som möjligt försöka lämna över till en rent irakisk administration eller acceptera en än stridare ström av svarta liksäckar.

Hur länge USA stannar i Irak avgörs i slutändan av den amerikanska opinionen.

Vägrar Bush lyssna kan han glömma drömmen att i fyra år till behålla Vita huset som tjänstebostad.

Wolfgang Hansson