Risk för fortsatt blodbad

Hela fredsprocessen i Sri Lanka nära kollaps

NYHETER

Turisterna hade precis börjat återvända till Sri Lanka.

Då iscensätter landets president Kumaratunga en kupp mot freden.

Snart kan kan det bli tomt på stränderna igen.

Foto: AP
kupp mot freden När premiärminister Wickremesinghe var på besök i USA avskedade president Chandrika Kumaratunga (bilden) inrikes-, försvars- och informationsministrarna, stängde parlamentet och posterade ut trupper runt huvudstaden Colombo.

Sri Lanka var på god väg att bli en framgångssaga. En av dessa konflikter där de stridande till slut får nog av blod och våld och väljer att göra upp vid förhandlingsbordet i stället.

Ett permanent vapenstillestånd undertecknades i februari förra året mellan regeringssidan och de Tamilska tigrarna, som tidigare krävde självständighet för den norra delen av ön där större delen av de dryga tre miljonerna tamiler bor.

Meningen var att samtal om regionalt självstyre skulle ha inletts inom kort.

Rival chockade

Medan premiärminister Wickremesinghe var på besök hos president Bush i USA chockade hans kvinnliga rival Kumaratunga både sina egna landsmän och omvärlden.

Hon avskedade inrikes-, försvars- och informationsministrarna, stängde parlamentet och posterade ut trupper runt huvudstaden Colombo.

Tidigare har hon försökt att få den norske fredsmedlaren avskedad för att hon ansåg honom alltför tamilvänlig.

Vägrat hoppa på fredståg

President Kumaratunga har länge vägrat hoppa på fredståget. Kanske för att hon själv förlorade ett öga när rebellerna försökte mörda henne 1999. Kanske för att hon förlorade valet 2001 mot Wickremesinghe som lovade fred.

Kumaratunga anser att regeringen gjort för många eftergifter utan att få några garantier för att de tamilska rebellerna verkligen lägger ner sina vapen för gott.

Men den största eftergiften av alla har Tamilska tigrarna gjort genom att släppa kravet på en egen stat.

Mycket hänger nu på hur militären tänker agera. Ställer den sig bakom presidenten är risken överhängande att hela fredsprocessen kollapsar. 65 000 döda och över en miljon flyktingar är facit av kriget så här långt.

Bryts vapenvilan är det svårt att se något alternativ till en fortsättning av blodbadet.

Wolfgang Hansson