Skottet i Belgrad kan rädda Serbien

1 av 8 | Foto: REUTERS
sköts med ett skott Ett skott, avfyrat från en byggnad 200 meter bort, har trasat sönder premiärminister Zoran Djindjics hjärta. Förgäves lyfter livvakterna in hans livlösa kropp i en bil för att ta Djindjic till sjukhus.
NYHETER

Serbiens premiärminister Zoran Djindjic mördades timmarna innan han skulle träffa utrikesminister Anna Lindh. Kulan slog in i bröstkorgen, trasade sönder hjärtat och gick ut genom ryggen.

Dådet var organiserat in i minsta detalj. Till och med poliser var inblandade i den undre världens sammansvärjning, visar utredningen.

Över allt svävar förre presidenten Slobodan Milosevics ande. Rättegången mot de misstänkta startar om en månad.

Aftonbladets Wolfgang Hansson berättar historien om mordet som - mot alla odds - kan stärka Serbien.

När Zoran Djindjic segnade ner på trappan utanför sitt kontor i Belgrad var döden ögonblicklig.

Premiärministern kan ha skrivit under sin egen dödsdom. Två månader tidigare godkände han åtalen mot maffiamän som utpekats av en informatör.

En av av Slobodan Milosevics f d hejdukar misstänks vara hjärnan bakom mordet.

När Djindjic skottsäkra BMW svängde upp framför premiärministerns kontor strax efter klockan 12 den 12 mars i år, hade chefen för livvaktsstyrkan Milan Veruovic inte lyckats få kontakt med byggnadens säkerhetschef. Han var stressad och nervös.

Djindjic var redan en halvtimme försenad. Senare på dagen hade han ett viktigt möte med Sveriges utrikesminister Anna Lindh.

Ännu ett skäl fanns till att livvakterna var extra spända. Djindjic hade på en dryg månad utsatts för flera mordförsök. Säkerheten hade skärpts.

Till ingen nytta, skulle det strax visa sig.

200 meter bort satt tre män på andra våningen i ett tomt regeringskontor. Åtminstone en av dem var utrustad med ett gevär med kikarsikte och ammunition som normalt används för att fälla storvilt, uppger tidningen Washington Post som läst utredningen och intervjuat flera av de inblandade.

Maffian - och polisen

En av de tre tillhörde polisen. De andra två kom från maffiagäng - Röda baskrarna och Zemun. Numera del av den undre världen men några år tidigare i Slobodan Milosevics tjänst för att utföra etnisk rensning, politiska mord och ta hand om lukrativ affärsverksamhet.

Deras mobiltelefoner hade ringt några minuter tidigare. Mutade agenter vid serbiska säkerhetspolisen berättade att Djindjics bil strax skulle dyka upp.

Mannen med geväret, Zvezdan Jovanovic, hade tur. När Djindjic klev ur bilen vände han sig mot fönstret på andra våningen. Jovanovic hade perfekt sikt och tryckte av (säger han själv). Premiärministern träffades i bröstet.

Åtta månader efter mordet är polisutredningen så gott som klar. Åtal har väckts mot 44 personer. Fler än 7 000 har gripits och förhörts.

I stället för att skrämma regeringen till tystnad fick mordet effekten att statsmakten vände upp och ner på hela den undre världen. På ministerier och rättsapparat.

Krigsförbrytare hotades

De skyldiga tros ha hittats men motivet är fortfarande inte solklart. Annat än att det finns i den ljusskygga undre värld som Slobodan Milosevic skapade.

Förmodligen är det en kombination av ett politiskt motiv och ett krasst ekonomiskt:

Förövarna var rädda att Djindjics regering skulle utöka sitt samarbete med krigsförbrytartribunalen i Haag. Med sin slakt under krigen i Kroatien och Bosnien hade topparna i undre världen - då ledare för de paramilitära miliserna - allt att frukta. Förre presidenten Slobodan Milosevic står redan inför rätta i Haag, anklagad för folkmord.

Djindjic hotade att ta itu med de organiserade kidnappningarna och smugglingen av heroin, kokain och olja, som gjorde gängledarna till mångmiljonärer och som pågick med statens goda minne och medverkan under Milosevics tid. Djindjic ville vara kompis med USA. Han insåg att hjälp utifrån var enda sättet att åstadkomma en modernisering av Serbien och sudda ut pariastämpeln. En utveckling som per automatik skulle slå undan benen på maffian.

Ett avgörande ögonblick kom i januari i år då en av de kriminella - efter att ha utsatts för flera mordförsök - bestämde sig för att byta sida och vittna mot sina forna kollegor. I förhör på hemlig ort berättade han i detalj om mord och kidnappningar. Viktigast av allt: Djindjic godkände att de utpekade åtalades. Tidigare hade han verbalt hotat maffian men i praktiken samarbetat med dem.

Brottslingarna satt kvar

De gamla strukturerna levde kvar sedan Milosevic störtats i en folklig revolt i oktober 2000. Inga utrensningar gjordes i domstolarna, på åklagarämbetet eller inom polisen. Kvar fanns mutkolvarna och brottslingarna.

Först sedan maskerade medlemmar i Röda baskrarna i augusti 2001 med bepansrade bilar blockerade två broar som leder till Belgrad, uppges Djindjic ha börjat se maffian som ett hot mot regeringens fortlevnad.

Möjligen var det därför han senare samma år såg till att Miroslav Lukovic sparkades från den paramilitära specialenheten. Lukovic var en vanlig kriminell när han 1999 blev ledare för specialenheten, skriver Washington Post.

Det är dock uppenbart att även premiärministern spelade ett dubbelspel eftersom han samtidigt gick med på att en ledande medlem i Röda baskrarna blev vicechef för säkerhetspolisen.

Milosevic gav ordern

Oavsett vem som höll i vapnet som dödade Djindjic så framstår Slobodan Milosevic som den ytterst ansvarige. När myndigheterna började vända på stenar för att hitta Djindjics mördare så fann de också en ihjälskjuten f d president, Ivan Stambolic.

Nu ser även det mordet ut att vara på väg mot sin lösning. Bland vittnena som redogjort för hur mordet gick till finns Rade Markovic, Milosevics förre chef för säkerhetspolisen. Ordern att döda Stambolic kom direkt från Milosevic och motivet var att undanröja en möjlig motståndare i det stundande presidentvalet.

På morgonen den 25 augusti 2000 var Stambolic ute på en joggingtur. Han satte sig på en bänk för att pusta ut. Ut ur en vit skåpbil kom fem medlemmar i Röda baskrarna som hastigt visade sina vapen och polisbrickor.

Stambolic försågs med handbojor och fick veta att han skulle föras till en "informativ pratstund" i högkvarteret. Men han fördes till foten av berget Fruska Gora, där man redan grävt en grav. Stambolic fördes till kanten och sköts i bakhuvudet med en ljuddämpad pistol.

Hans kropp hittades först under jakten på Djindjics mördare.

Dags att göra upp

Med rättegången mot Stambolics och Djindjics mördare får Serbien en möjlighet att göra upp med de mörka åren under Milosevic.

Paradoxalt nog kan landet gå stärkt ur mordet på sin premiärminister.