Fem skäl för britterna att hata Bush

Så kan presidenten vända opinionen

NYHETER

LONDON

President Bush har precis landat när demonstranterna ropar sina slagord i bussfilen längs Picadilly.

”Efterlyst för brott mot planeten”, lyder vanligaste plakatet.

George W Bush möttes av prins Charles på flygplatsen Heathrow igår kväll.

Skälen till Bushhatet är många fler än till Irakkriget.

En kombination av amerikansk egoism och presidentens personlighet har gjort honom till en symbol för allt ont.

Bushhatet kan sammanfattas i fem punkter. Då räknar jag bort den viktigaste - Irak.

1 Miljöboven. Britternas elaka smeknamn för Bush är Toxic Texan (giftmannen från Texas). Bush vägrade skriva på Kyotoavtalet och försvårade därmed kampen mot klimatförändringar. Bush anses vara köpt av oljeindustrin.

2 Permanenta krigsförbrytartribunalen. USA tycker det är okej att andra länders medborgare kan ställas inför rätta, men inte amerikaner. En lag för USA, en annan för alla andra. Sättet att bara bry sig om amerikanska intressen rör upp känslor.

Språkliga grodor upprör

3 Personligheten. President Bushs rykte om att inte vara den smartaste presidenten i USA:s historia har fått stort genomslag i England. Många britter har svårt för Bushs språkliga grodor, hans vilda västern-jargong och hånflin. Inför besöket gav Bush intervjuer till utvalda brittiska medier för att ”försöka visa några av de personliga kvaliteter som britterna inte upptäckt”.

4 Guantánamofångarna. Storbritannien har nio medborgare som suttit ett år utan rättegång och utan att bli åtalade. Trots den nära vänskapen med Blair har USA vägrat snabba på de brittiska medborgarnas fall eller låta dem få sin sak prövad i hemlandet.

5 Sårad stolthet. Britterna klagar över ojämlikheten i vänskapsförhållandet mellan Blair och Bush. Bush verkar ständigt förvänta sig att Blair ska stötta USA. Att han så sällan ger något tillbaka förnedrar Storbritannien. Sånt sårar känslorna i ett land som fortfarande drömmer om sin stormaktstid.

Kanske förklaras de oproportioneligt hätska känslorna av samma besvikelse som när någon man trodde var ens vän inte lever upp till förväntningarna.

Skrotar han ståltullarna?

Kombinerat med en rädsla för att Bush faktiskt leder den enda nation som i kraft av sin militära överlägsenhet kan styra världen.

Ska Bush vända opinionen skadar det inte att upphäva ståltullarna som en skiljedomstol förklarat olagliga. En present till Blair som skulle stoppa hotet om handelskrig mellan USA och EU.

Och kanske göra Bush mindre hatad.

Wolfgang Hansson