Hennes älskade dog i attentatet

Aftonbladet på plats mitt i Istanbuls ruiner

NYHETER

ISTANBUL

Istanbul dagen efter domineras av den outtalade frågan: När slår terrorn till nästa gång?

Inte om utan när.

Men svenska turisterna Viveka och Helmuth Klingenberg låter sig inte skrämmas.

- Vi stannar kvar. Det är vårt lilla bidrag i kampen mot terrorismen, säger de.

Foto: JIM HOLLANDER/EPA
HON SKRIKER UT SORGEN Duygu Ejder var förlovad med studenten Ahmet Dama, 20, som omkom i torsdagens bombattentat. I går hölls begravningsceremonin i en moské i Istanbul.

Samtidigt hotade terrornätverket al-Qaida med en "enorm attack" senast i februari, oklart var i världen. Hotet kom i ett e-brev till den saudiska tidningen al-Majallah från Abu Muhammad al-Ablaj, som sade sig vara talesman för al-Qaida.

Han uppgav att al-Qaida låg bakom torsdagens blodiga attentat i Istanbul, och hotade med nya attacker mot USA och Japan.

En dammig ruin

Viveka och Helmuth Klingenberg promenerade i går från sitt hotell till Istiklal-gatan för att som så många andra titta på förödelsen dagen efter bomberna.

Vi står 50 meter från det som en gång var ingången till brittiska konsulatet. Nu återstår bara en dammig ruinhög.

Det råder en stämning av overklighet. Människor tittar tyst på när räddningspersonalen i sina hjälmar och vita plastdräkter plockar i högarna av murbruk, glas och mänskliga kvarlevor.

Här hörs inga skratt

Folk har inte samlats för att glo utan för att med egna ögon se det som känns så obegripligt. För att fatta att det verkligen hänt.

Ingen ler trots den soliga och milda förmiddagen. Här hörs inga skratt.

Helmuth och Viveka Klingenberg, från Sorunda söder om Stockholm, anlände samma dag som bomberna smällde. De satt på planet när de fick höra om attackerna.

- Givetvis kändes det obehagligt men vi kunde ju inte gärna hoppa av.

Lika lite som andra svenska turister har de kastat sig på första planet hem.

- Värst är det ju för dem som bor här. Vi vill visa att vi inte sviker dem. Terroristerna kan ju slå till var som helst i världen, när som helst. Helt säker går man ingenstans. Men visst fanns tanken där ett tag att åka hem, det ska erkännas.

Livet börjar långsamt återgå till det normala. Butikerna längs gatan är öppna. Färsk fisk och grönsaker ligger framme på diskarna.

Turkisk polis jobbar för högtryck med att identifiera de skyldiga. De får hjälp av influgna brittiska experter. Ett antal gripanden har gjorts men polisen är mycket förtegen om vilka personerna är.

Identifierade

Turkiska media uppger att självmordsbombarna identifierats som turkiska medborgare från staden Bingöl i sydöstra Turkiet, där extrema islamistiska rörelser verkat i flera år.

Risken är att landet nu tar i med hårdhandskarna mot alla regimfientliga element. President Bush skulle applådera det, men det skulle knappast gynna Turkiets chanser att snabba på sitt inträde i EU-gemenskapen. Landets usla facit i mänskliga rättigheter-branschen är en av EU:s huvudinvändningar för att öppna dörren.

Wolfgang Hansson