Den nye tsaren

Putins parti vinner valet i dag - frågan är bara med hur mycket

1 av 2 | Foto: AP och IBL
En modern tsar Vladimir Putin och den siste tsaren och envåldshärskaren Nicholas II. Få tvivlar på att Putin med dumans hjälp vill slopa begränsningarna till omval mer än en gång och bli en modern tsar.
NYHETER

President Vladimir Putins makt är nästan total.

Utom på en avgörande punkt.

Parlamentet är hans enda väg att njuta av presidentposten på livstid.

Det intressanta i dagens val är inte om Putins parti vinner utan med hur mycket.

I alla uttalanden bekänner sig Putin till demokratiska fri- och rättigheter. Men i praktisk politik gör han ofta precis tvärtom.

Trots att reglerna säger att presidenten ska förhålla sig neutral inför valet till Duman, Rysslands parlament, så har Putin väldigt offentligt uttalat sitt stöd för Enade Ryssland.

Stärka greppet

För honom är valet ännu en chans att stärka sitt grepp om makten.

I Ryssland är det presidenten som bestämmer. Putin har sett till att utvidga den ännu mer sedan han tog över efter Boris Jeltsin.

Presidentens makt begränsas bara av en sak. Möjlighet att bara bli omvald en enda gång. Åtta år vid makten sen är det slut.

Livet blir enklare för presidenten om parlamentet, Duman, är vänligt inställd. I så motto är det lätt att förstå att Putin eftersträvar en klar majoritet för Enade Ryssland.

På lång sikt är målet mer genomgripande.

Mycket populär

Med två tredjedelars majoritet i ryggen kan Duman ändra i grundlagen. Ett Putin-vänligt parlament kan plocka bort alla begränsningar till återval.

I nuläget är Putin en mycket populär president bland ryssarna. Runt 70 procent säger att de skulle rösta på honom. Han väntas ohotad vinna presidentvalet i mars nästa år men sen är det stopp. Bara om Duman ingriper kan Putin bli en modern tsar.

Få tvivlar på att det är vad han egentligen vill.

I klubben av statschefer är Putin med sina 50 år en ungdom. En vältränad renlevnadsman som säkert skulle kunna sitta 20 år till om han fick.

23 partier som ställer upp till val i dag kan låta bra. Ändå balanserar Ryssland på slak lina mellan demokrati och en återgång till forna tiders Sovjetmetoder. Näst största parti är det förr så hatade kommunistpartiet. Även Putins parti drivs med en starkt auktoritär stil.

Putin har systematiskt undanröjt personer som utmanat honom. Lika minutiöst har kritiska massmediaröster tystats. Numera riskerar Putin inte att behöva sätta vare sig frukostkaffe eller kvällsgrogg i halsen när han ser på tv. Presidenten framställs undantagslöst som en man av stor heder och med obegränsad arbetskapacitet.

Inställsam tv

Inför valet imorgon valde Enade Ryssland enligt nyhetsbyrån TT att inte delta i några politiska debatter. I stället sänder statliga televisionen inställsamma reportage om partiet och Putin.

Räcker det för att Putins dröm om livslång makt ska uppfyllas?