Zjirinovskij är tillbaka - diktaturen närmare

Ultranationalisten och clownen fördubblade sitt parti

1 av 7
Vladimir Zjirinovskij.
NYHETER

Ultranationalisten och "clownen" Vladimir Zjirinovskij gör comeback med buller och bång.

Redan uträknad fördubblade han partiets storlek.

På samma gång tar Ryssland ett steg närmare diktatur.

Vissa saker hänger ihop.

Några av "clownen" Valdimir Zjirinovskijs tilltag:

Minns ni politikens bad boy? I början av 90-talet vevade Zjirinovskij friskt med knytnävarna, spydde ur sig rasistiska och kränkande omdömen och fick ofta extrema vredesutbrott i direktsänd tv.

Med nästan en fjärdedel av rösterna i valen 1993 chockade han världen. Men de senaste åren har han fört en tynande tillvaro. Senaste valet fick han bara sex procent.

Hittade vinnarformeln

När de officiella valresultaten kom i går kväll var Zjirinovskijs LDPR nära att bli näst största parti med närmare 12 procent.

I en grå valrörelse hittade Zjirinovskij vinnarformeln igen. Både verbalt och ibland handgripligen har han misshandlat sina motståndare på valmöten och i tv-rutan.

Lydig dräng åt Putin

Zjirinovskij marknadsför sig som den lille mannens kandidat. Vilket är ren lögn. I realiteten har han de senaste åren blivit en av president Putins lydigaste drängar i parlamentet.

Såna blir det många fler av i den nya duman.

Partiet Fosterlandet fanns inte ens för tre månader sedan. Nu fick de nio procent. Ett nationalistiskt parti som skapats av Kreml för att knycka röster från kommunisterna. Taktiken lyckades. Kommunistpartiet halverades.

Istället ser Putins Enade Ryssland med hjälp av stödpartier ut att få två tredjedels majoritet i duman. Putin som redan styrt det mesta bestämmer nu allt. Han kan ändra författningen och sitta kvar i fler valperioder än dagens två.

Utan att dra det allra minsta på munnen sa Putin i går att valet stärkt demokratin i Ryssland.

Att det var skitsnack bekräftades omgående av de internationella valobservatörerna som dömde ut valet. Valet var fritt i så motto att alla som ville rösta kunde göra det. Däremot inte rättvist.

Steg mot diktatur

Under hela valrörelsen har Enade Ryssland behandlats med samma vördnad i tv som partichef Brezjnev under Sovjettiden. Övriga oppositionspartier tegs ihjäl utom kommunisterna som smutskastades. Eftersom samtliga tv-stationer numera kontrolleras av Putin så var det omöjligt för väljarna att få en bild av vad partierna egentligen stod för.

Tvärtemot vad Putin säger så var valet snarast ännu ett steg mot diktatur. Hans ambition verkar vara att inta rollen av en upplyst despot som styr allt.

Värst av allt; apatiska ryssar ger Putin all hjälp han behöver.

Några av "clownen" Valdimir Zjirinovskijs tilltag:

Wolfgang Hansson