FN är hans enda chans

Rättegången mot Saddam kan komma att bli hemlig

NYHETER

Förbjudet att ta bilder. Förbjudet att lyssna på förhören. Totalstopp för massmedia.

Det var USA:s villkor för att låta förre Nato-generalen Wesley Clark vittna mot Slobodan Milosevic vid krigsförbrytardomstolen i Haag.

Tänker USA tillämpa samma hemlighetsmakeri när Saddam ställs inför rätta?

Foto: DUSAN VRANIC/AP
BÄDDAD FÖR KONFLIKT Med all sannolikhet kommer rättegången mot Saddam Hussein att hållas i Irak. Det kan uppfattas som en form av nykolonialism om man fattar beslut i New York och håller rättegången i krigsförbrytartribunalen i Haag, tror Ove Bring, professor i internationell rätt på Försvarshögskolan och Stockholms universitet

Normalt brukar rättegångsförhandlingarna i Haag vara offentliga. Även om vittnen ibland skyddas av anonymitet.

Clark fick inför och efter de två dagarnas förhör inte ens berätta något om sina svar eller vilka frågorna var.

USA hänvisade till sin nationella säkerhet. Utskrifterna från förhören ska nu granskas av Pentagon och Vita huset. Delar som USA vill ha bort stryks innan förhören blir offentliga.

Kan dölja uppgifter

Bushadministrationen kan dölja eventuella oönskade uppgifter om Natos och USA:s agerande i Kosovo eller Bosnien. Risken är att vi fick en försmak av hur USA tänker agera under rättegången mot Saddam Hussein.

Innan Saddam invaderade Kuwait var han populär i amerikanska regeringskretsar. USA, Frankrike och andra länder öste pengar och modern teknologi över honom. Saker Saddam säkert gärna vill berätta om under en rättegång. Men som USA kan försöka stoppa med hänvisning till nationella säkerhetsintressen.

USA har som ockupationsmakt varit med och skrivit reglerna för den nyligen inrättade irakiska krigsförbrytardomstolen som med största säkerhet ska döma Saddam.

USA vill påverka processen

Dödsstraff är ett skäl för USA att förlägga rättegången till Bagdad. Ett annat är att USA då har större kontroll och möjlighet att påverka processen.

Bush meddelade i går i en tv-intervju att "irakierna är kapabla att själva ta hand om rättegången". Han vill absolut inte att någon inblandning av FN. Juridisk expertis är av motsatt åsikt.

Efter 35 år av stenhård diktatur har Irak ingen tradition av fristående domstolar. I ett så här komplicerat fall hamnar det irakiska rättsmaskineriet i amerikanska händer om inte annan internationell expertis anlitas.

I fallet Clark fanns en bonus för Bush med att hemlighålla förhören. Demokraten Clark är den utmanare Bush valstrateger allra minst vill ha inför presidentvalet nästa år. Nu förhindrades han från att lysa på den internationella scenen.

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM