Exdiktatorn kan vinna serbiskt val

Milosevic ställer upp - från sin cell

NYHETER

Slobodan Milosevic sitter inlåst i en cell i Haag åtalad för krigsförbrytelser.

Ändå ställer han upp som första namn i Serbiens parlamentsval.

Det är serbernas sätt att protestera mot krigsförbrytaråtalen.

Foto: Foto: AP
Slobodan Milosevic åtalas i Haag för krigsförbrytelser.

På 66 punkter står Milosevic åtalad för krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord. Rättegången har snart pågått i två år och är långtifrån klar. Det vore en sensation om Milosevic blev frigiven.

Men så länge Milosevic inte är dömd finns det ingen serbisk lag som hindrar honom från att ställa upp i valet på söndag.

I stället för att bli utesluten står han som nummer ett på socialistpartiets vallista.

Exdiktatorn drömmer om comeback. Teoretiskt kan han bli premiärminister även om opinionsundersökningar inte ger honom mer än drygt sex procent. Men tillsammans med en annan krigsförbrytare kan han vinna valet.

Upprörda

I en cell intill Milosevic sitter kompisen och ultranationalisten Vojislav Seselj. Han misstänks ha bildat en paramilitär styrka som begick en rad övergrepp i Kroatien, Bosnien och delar av Serbien. Radikala partiet får närmare 25 procent av rösterna i opinionsmätningar. Seselj leder i så fall det största partiet i Serbien från en cell.

Det är långt mellan Haag och Belgrad. Ändå håller krigsförbrytartribunalens arbete på att förvandla serbisk inrikespolitik. Serberna upprörs över att nya landsmän hela tiden åtalas medan väldigt få kroater och bosniska muslimer hamnar i Haag. Precis som under krigen anser sig serberna orättvist behandlade. Resultatet är ett uppsving för de nationalistiska partierna som kräver stopp för utlämnandet av misstänkta krigsförbrytare.

Haagtribunalen gör sitt för att stoppa paret Milosevic-Sesejl.

Från cellen gav Milosevic den 3 december en intervju till en serbisk radiostation. I den lovade han att "vända detta sorgliga kapitel i Serbiens historia".

Milosevic får inte kampanja från cellen. Straffet blev en månads telefonförbud. Han får nu bara ringa sin familj och sina advokater.

Direktsänd reklam

Men vad hjälper det när Milosevic har scenen i Haag att tillgå. Rättegångsförhandlingarna följs av miljontals serber, direktsända i tv och på internet. Milosevic försvarar sig själv och gör det enligt många serbers åsikt mycket skickligt.

Samtidigt som valet avgörs pågår rättegången mot dem som mördade premiärminister Zoran Djindjic i mars i år. På de anklagades bänk sitter samma krafter som gjorde allt för att stoppa Milosevics utlämning.

Det är över tre år sedan Milosevic störtades. Ändå fortsätter hans ande att sväva över det Serbien han ruinerade.

Jagas för brott under krigsåren

Wolfgang Hansson