Valet ger kalla kårar

Serbisk ultranationalist vann jordskredsseger

NYHETER

Serberna gav världen fingret.

Valresultatet väcker onda aningar om nya krig på Balkan.

Hoppet står till reformpartierna. Kan de i detta kaos gräva ner stridsyxan och bilda en handlingskraftig regering?

INSPÄRRAD En serbisk kvinna skriker ut sin glädje och visar upp en affisch på ultranationalisten Vojislav Seselj som sitter inlåst i Haag, misstänkt för krigsförbrytelser.

Det måste vara en av de första gångerna i världshistorien som en misstänkt krigsförbrytare vinner en jordskredsseger från fängelsecellen i ett annat land.

Ultranationalisten Vojislav Seselj vill trots de förlorade krigen på Balkan blåsa liv i drömmen om ett "Stor-Serbien". Ett av vallöftena är att bryta de diplomatiska förbindelserna med grannen och rivalen Kroatien. Ett annat att vägra lämna ut de efterlysta krigsförbrytarna Ratko Mladic och Radovan Karadzic och andra åtalade serber. "Förnedringen" av serberna ska stoppas.

Seseljs Serbien osar av revanschism.

Oroande och obehagligt. Det enda positiva är att Seselj inte kan ta makten på egen hand.

Valresultatet går bara delvis att bortförklara som en missnöjesyttring mot dålig levnadsstandard. Även om många i utlandet nu försöker trösta sig med det.

Väljarnas dom är ett bevis för att Serbiens reformväg via ett närmande till Europa misslyckats och att mörka krafter kan vara på väg att ta över igen.

Hatet finns kvar

Kalla kårar går garanterat genom Kroatien, Bosnien och Montenegro, liksom i det av albaner dominerade Kosovo. Hatet mellan folkgrupperna är inte glömt. Bara sopat under mattan.

Nu står Serbien utan president, utan ett fungerande parlament. Till och med utan någon med det formella ansvaret att se till att det bildas en ny regering.

Kan bli nyval

Ur detta kaos lyckas i bästa fall förlorarna, de västvänliga reformpartierna, bilda en koalition. Men de är inbördes oense.

Resultatet kan bli nyval.

I värsta fall får Seseljs parti regeringsansvaret. Då är Serbien illa ute.

Trots att både Seselj och en annan av valets segerherrar Slobodan Milosevic sitter inlåsta i Haag kan de få plats i parlamentet. Deras stolar kommer i så fall att stå tomma men kan fylla en viktig symbolisk funktion för nationalismens krafter.

Och som en påminnelse om att det tar lång tid innan Serbien tillfrisknat.

Valresultatet i Serbien

Wolfgang Hansson